UPDATE

«Δουλέψτε 40 ώρες την εβδομάδα κατά ελάχιστο και μετά ζητήστε τηλεργασία»


JTeam

2 Ιουνίου 2022

«Δουλέψτε 40 ώρες την εβδομάδα κατά ελάχιστο και μετά ζητήστε τηλεργασία»
Ο Έλον Μασκ είναι σίγουρα το πρόσωπο της δεκαετίας και οι κινήσεις του τον τελευταίο μήνα τον έχουν φέρει στο προσκήνιο για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι προτάσεις εξαγοράς του Twitter, η εμπλοκή του με το Dogecoin και τα λοιπά κρυπτονομίσματα και τώρα η αυστηρή σύστασή τους προς τους εργαζόμενους της Tesla να εγκαταλείψουν την τηλεργασία, έχουν μπει στο πρόσφατο ημερολόγιο του δισεκατομμυριούχου.

Το αφεντικό της Tesla, με email που εστάλη σε εργαζόμενους της βιομηχανίας, βάζει τέλος στην απομακρυσμένη εργασία. «Όποιος θέλει να εργάζεται εξ' αποστάσεως, θα πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο για τουλάχιστον -και εννοώ τουλάχιστον- 40 ώρες την εβδομάδα ή να αποχωρήσει από την Tesla. Αυτό είναι λιγότερο από ό,τι ζητάμε από τους εργάτες στο εργοστάσιο». Αυτά σημειώνει στο μήνυμά του, ταράζοντας τα νερά της παγκόσμιας αγοράς που ακόμη μετά και τη στασιμότητα στα χαμηλά κρούσματα του κορονοϊού ψάχνει τα πατήματά της.

«Αν υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες που το καθιστούν αυτό αδύνατο, θα μελετήσω αυτές τις εξαιρέσεις. Επιπρόσθετα, το "γραφείο" θα πρέπει να είναι της Tesla και όχι ένα απομακρυσμένο γραφείο της αλυσίδας, άσχετο με τα καθήκοντα του εργαζόμενου. Για παράδειγμα, να είναι κάποιος υπεύθυνος για το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού στο Fremont και το γραφείο του να είναι σε άλλη πολιτεία», συμπληρώνει.

Jenny.Gr

Το email σχολιάστηκε ιδιαίτερα και στο Twitter με το account Whole Mars Catalog να... ρωτάει τον Μασκ, «Τι σχολιάζετε για τους εργαζόμενους που σκέφτονται ότι το να πάνε στη δουλειά είναι παλαιομοδίτικο concept;». Η απάντηση του δισεκατομμυριούχου, άμεση και ευθεία: «Ας υποκριθούν ότι δουλεύουν κάπου αλλού».

Jenny.Gr

Η τηλεργασία, συνθήκη που σε ελάχιστες μέρες μπήκε στη ζωή μας και βρήκε υπέρμαχους αλλά και εχθρούς, βρίσκεται πλέον υπό αμφισβήτηση. Ο κορονοϊός, ή τουλάχιστον η βαριά σκιά του δείχνει να υποχωρεί και έτσι οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με άδεια γραφεία και κενά επικοινωνίας.

Η δια ζώσης επαφή και συνομιλία με οικογένεια, φίλους αλλά και συναδέλφους είναι κάτι που αφενός έλειψε σε πολλούς από εμάς αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και κομβικό παράγοντα αποδοτικότητας. Η προηγμένη τεχνολογία, μπορεί να βοηθά ορισμένους κλάδους αλλά σίγουρα η συνεννόηση στα γραφεία θα γίνεται πιο άμεση με όλους παρόντες. Ας μην ξεχνάμε τον παράγοντα και το δικαίωμα της «αποσύνδεσης» του εργαζόμενου. Πόσες φορές μέσα στην πανδημία, ως… τηλεργαζόμενοι, παρατηρήσαμε τα δυσδιάκριτα όρια του ωραρίου και του ελεύθερου χρόνου; Πόσες φορές είπαμε ένα ακόμη email, μία ακόμη κλήση αφού ακόμα είμαι σπίτι;

Ο καιρός που τρέξαμε να προμηθευτούμε καρέκλες γραφείου (τα μυοσκελετικά προβλήματα κάνουν… πάρτι στην τηλεργασία), πανάκριβο εξοπλισμό για να «βγει» η δουλειά από το σπίτι, φαίνεται πως μένει πίσω για τα καλά. Με τα εμβόλια, τις μάσκες, κερδίσαμε πίσω τις ζωές μας και το δικαίωμα στην εργασία, στο γραφείο μας, στο φυσικό μας χώρο εκεί που όλα τα δικαιώματά μας βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο.

Μην λησμονούμε ότι η τηλεργασία δεν κατανέμεται πάντα δίκαια (κυρίως στους εργολαβικούς εργαζομένους) ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η τήρηση του ωραρίου είναι αδύνατη και οι stand by βάρδιες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Ο Έλον Μασκ πιθανώς με αυστηρότερο τρόπο από όσο θα αναλογούσε στην έκκλησή του, βασίζεται στο κέρδος του και στην απόδοση της επιχείρησής του αλλά κρύβει και μία γενικότερη αλήθεια: Ας δουλέψουμε στη δουλειά μας. Οι εργοδότες λοιπόν, είναι φυσιολογικό να επιθυμούν την παρουσία του προσωπικού στο γραφείο. Ελάχιστα έχουν να «χάσουν». Ταυτόχρονα όμως η ζυγαριά μεταξύ τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας, γέρνει προς τη δεύτερη, στην κανονικότητα που μήνες χάσαμε.