UPDATE

Ο Covid έχει αλλάξει τις προσωπικότητες όλων μας, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

29 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Covid έχει αλλάξει τις προσωπικότητες όλων μας, σύμφωνα με νέα έρευνα
O αρνητικός αντίκτυπος στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, λόγω της κοινωνικής απομόνωσης, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται

Νέα έρευνα δείχνει πως αλλιώς διαμορφώνονταν οι προσωπικότητες των ανθρώπων, πριν την πανδημία, αλλιώς κατά την διάρκεια της και διαφορετικά αφού έχει πλέον περάσει. Πως γίνεται αυτό; Πέρα από το γεγονός, ότι ο ιός επηρεάζει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, στην ουσία όμως πρόκειται για την απομόνωση που βίωσαν οι άνθρωποι και τους οδήγησε στο να διαμορφώσουν διαφορετικά την προσωπικότητα τους.

Μεγάλες διαφορές μάλιστα, σημειώθηκαν στις νεότερες ηλικίες, όπου ακόμη η προσωπικότητα είναι πιο εύπλαστη και διαμορφώνεται. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά, σύμφωνα με την νέα έρευνα από τις ΗΠΑ, η επιρροή της πανδημίας, και η απομόνωση ήταν τόσο έντονες στους ανθρώπους, όπου επηρέασε ακόμη και την προσωπικότητα τους.

Στα αποτελέσματα της έρευνας μάλιστα, φάνηκε ότι η νέα γενιά είναι πολύ πιο καταθλιπτική, περισσότερο ευαίσθητη στο άγχος, δεν εμπιστεύονται εύκολα, έχουν έντονη ανασφάλεια σχετικά με το μέλλον και λαμβάνουν λιγότερες ευθύνες για την ζωή τους.

Jenny.Gr

Μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα, φάνηκε ότι η κοινωνική απομόνωση είχε καθοριστική επιρροή στα παραπάνω. Πως όμως ακριβώς αποδείχθηκε αυτό; 7,109 άνθρωποι συμμετείχαν στην συγκεκριμένη έρευνα, και εξετάστηκαν από ψυχολόγους, πριν - κατά την διάρκεια - και μετά την πανδημία. Η ηλικίες σχετίζονταν από 18 ετών έως 109 και κυρίως εξετάστηκαν μέσω ψυχομετρικών τέστ.

Στην αρχή της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Δεκέμβρη του 2020, οι συμμετέχοντες είχαν σχετικά σταθερή προσωπικότητα και χαμηλά ποσοστά νευρωτισμού (δηλαδή ψυχώσεις). Τα ποσοστά αυτά κατά την διάρκεια της πανδημίας, είχαν αυξηθεί σημαντικά, μαζί με αρκετά θέματα ψυχικής υγείας και διαταραχές.

Ωστόσο από στο δεύτερο μισό της πανδημίας μέχρι και σήμερα, έχει ήδη σημειωθεί μείωση στα ποσοστά αυτά και οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει πάλι σε κοινωνικότητα και κοινωνική αλληλεπίδραση, όμως παραμένει ακόμη το αρνητικό αποτύπωμα της πανδημίας, ιδιαίτερα σε νέα ηλικιακά άτομα.

Η έρευνα μάλιστα θα συνεχίσει να μελετά τα στοιχεία και τους ανθρώπους που συμμετείχαν, προκειμένου να δουν πως ακριβώς η κοινωνική απομόνωση και το γεγονός πως τα παιδιά δεν συμμετείχαν πια στο σχολείο, αλλά ούτε και νεαρά άτομα μπορούσαν να βρεθούν στην δουλειά τους, επέδρασαν αρνητικά στο ψυχισμό τους και πως θα εξελιχθεί.