UPDATE #NOW

Covid: Το εμβόλιο όντως επηρεάζει την περίοδο των γυναικών και νέα έρευνα μας δικαιώνει


JTeam

28 Σεπτεμβρίου 2022

Covid: Το εμβόλιο όντως επηρεάζει την περίοδο των γυναικών και νέα έρευνα μας δικαιώνει
pexels
Τα εμβόλια κατά του Covid μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση στην περίοδο μιας γυναίκας, σύμφωνα με έρευνα. Στις περισσότερες γυναίκες, οι επιπτώσεις ήταν προσωρινές

Από τότε που ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, πολλές γυναίκες παρατήρησαν αλλαγές στην περίοδο τους, ποστάροντας στα social τις «ανωμαλίες» που παρατηρούσαν.

Νέα έρευνα τώρα δείχνει ότι υπάρχει βάση πίσω από όλα αυτά. Από μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 20.000 άτομα από όλο τον κόσμο, διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός κατά του ιού μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα και τη ροή του έμμηνου κύκλου. Γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί, παρατήρησαν ότι η περιόδος τους μετά το εμβόλιο, καθυστερούσε τουλάχιστον μία μέρα, συγκριτικά με όσες δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στο British Medical Journal, στηρίχθηκαν στα δεδομένα της εφαρμογής Natural Cycles από γυναίκες που κατάγονταν κυρίως από τη βόρεια Αμερική, τη Βρετανία και την Ευρώπη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από την εφαρμογή για να συγκρίνουν τις περιόδους 14.936 γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν εμβολιαστεί με τις περιόδους 4.686 γυναικών που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμμετείχαν γυναίκες με σταθερό κύκλο, ηλικίας 18- 45 χρονών.

Η ομάδα ανέλυσε τις τρεις περιόδους που προηγήθηκαν του εμβολιασμού αλλά κι εκείνη που ακολούθησε, ενώ συνέκρινε τα στοιχεία με τις τέσσερις περιόδους κάθε γυναίκας αντίστοιχα, που δεν είχε προχωρήσει σε εμβολιασμό. Όπως παρατηρήθηκε, η περίοδος μιας εμβολιασμένης γυναίκας καθυστερούσε κατά μέσο όρο μία ημέρα από την υπολογισμένη ενώ όσες είχαν κάνει δύο εμβόλια, παρουσίαζαν περισσότερες ανωμαλίες.

Σε αυτή την περίπτωση, η μέση αύξηση της διάρκειας της περιόδου ήταν οι 4 ημέρες ενώ το 13% παρατήρησε καθυστέρηση 8 ημερών ή και περισσότερο. Στην άλλη ομάδα, το ποσοστό άγγιξε το 5%.

Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές ήταν προσωρινές, όπως σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας και γυναικολόγος του Oregon Health & Science University, Alison Edelman, οι οποίες διαπιστώθηκαν κατά κύριο λόγο σε μία μόνο περίοδο μετά τον εμβολιασμό.

«Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι όλες οι παραπάνω αλλαγές μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα».

Οι ειδικοί δεν έχουν επαρκή στοιχεία γύρω από τους λόγους που τα εμβόλια προκαλούν αυτές τις αλλαγές στην περίοδο αλλά σύμφωνα με την Edelman, το ανοσοποιητικό συνδέεται έντονα με το αναπαραγωγικό σύστημα και η φλεγμονή ή μια δυνατή ανοσοποιητική «απάντηση», μπορεί να επιφέρουν τις εν λόγω διακυμάνσεις στην περίοδο μιας γυναίκας.

Παρόλο που οι αλλαγές θεωρούνται προσωρινές από τους επιστήμονες, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να έχουν άστατες περιόδους αρκετό διάστημα μετά τον εμβολιασμό τους και αυτά τα δεδομένα «σηκώνουν» περισσότερη συζήτηση και σίγουρα περισσότερες έρευνες μελλοντικά.