UPDATE #NOW

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης long Covid, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

16 Φεβρουαρίου 2022

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης long Covid, σύμφωνα με νέα έρευνα
pexels
Η έρευνα μεταξύ άλλων, δείχνει ότι οι ανεμβολίαστοι με μακρά COVID-19, οι οποίοι στη συνέχεια εμβολιάζονται πλήρως, έχουν κατά μέσο όρο λιγότερα ή πιο ήπια μακρόχρονα συμπτώματα, σε σχέση με όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι

Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα που μελέτησε τα μέχρι τώρα διεθνή δεδομένα, ο εμβολιασμός κατά της Covid- 19 μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση των συμπτωμάτων της long Covid ενώ όσοι ήταν ανεμβολίαστοι και εμφάνιζαν επίμονα συμπτώματα, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση μετά το εμβόλιο.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέλυσε στοιχεία από 15 βρετανικές και διεθνείς έρευνες, οι οποίες εξέτασαν κατά κύριο λόγο κατά πόσο ο εμβολιασμός μπορεί να λειτουργήσει ως τείχος προστασίας απέναντι στη μακρά Covid- 19. Από την άλλη, άλλες έρευνες επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις του εμβολίου σε όσους είχαν ήδη long Covid αλλά δεν είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της long COVID-19 φαίνεται μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών ενώ η βελτίωση των συμπτωμάτων τους γίνεται είτε άμεσα είτε μετά από μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Guardian, τα εμβόλια μειώνουν περίπου στο μισό την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος συμπτώματα για μήνες όπως ζαλάδες, κόπωση, αδυναμία, πονοκεφάλους, απώλεια όσφρησης ή γεύσης, σε περίπτωση που νοσήσει ενώ μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης, νοσηλείας και θανάτου.

Μπορεί να μην υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για το πώς ο εμβολιασμός αποτρέπει την εμφάνιση της long Covid αλλά τα εμβόλια ίσως συμβάλλουν στην εξάλειψη κάθε ίχνους που έχει απομείνει από τον ιό στο σώμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή.

TAGS