AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

UPDATE

Οι επιστήμονες ετοιμάζουν χάπι επόμενης ημέρας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα


JTeam

30 Οκτωβρίου 2022

Οι επιστήμονες ετοιμάζουν χάπι επόμενης ημέρας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας έδειξαν τα πειράματα για νέο χάπι κατα των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων (σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση έρχεται από το Smithsonian Magazine, συμφωνα με την οποία οι επιστήμονες ετοιμάζουν χάπι επόμενης ημέρας το οποίο θα προλαμβάνει την μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το νέο χάπι της επόμενης μέρας δεν στοχεύει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης αλλά στη μείωση του κινδύνου προσβολής από ΣΜΝ. Ο λόγος για το αντιβιοτικό που ονομάζεται doxyPEP, το οποίο λειτουργεί παρόμοια με τα χάπια της επόμενης ημέρας που προλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, με τη διαφορά ότι στοχεύει τη μόλυνση με σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια.

Τον Μάιο, μια κλινική δοκιμή του φαρμάκου έκλεισε πρόωρα, επειδή τα αποτελέσματά της ήταν τόσο ελπιδοφόρα που οι ερευνητές θεώρησαν ότι θα ήταν ανήθικο να συνεχίσουν να χορηγούν φάρμακα στους συμμετέχοντες.

Η δοκιμή μελέτησε τη χρήση του doxyPEP σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και σε διεμφυλικές γυναίκες, δεδομένου ότι αυτοί οι πληθυσμοί έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Διαπίστωσε ότι η λήψη μίας δόσης εντός 72 ωρών από το στοματικό, πρωκτικό ή κολπικό σεξ μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια.

Τι έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το νέο χάπι

Οι ερευνητές μοιράστηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον Ιούλιο στο 24ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS. Μεταξύ των HIV-αρνητικών συμμετεχόντων, η θεραπεία doxyPEP ήταν 88% αποτελεσματική στην πρόληψη των χλαμυδίων, 87% αποτελεσματική κατά της σύφιλης και 55% αποτελεσματική κατά της γονόρροιας. Για τα οροθετικά άτομα, οι αριθμοί διέφεραν ελαφρώς: 74% για τα χλαμύδια, 77% για τη σύφιλη και 57% για τη γονόρροια.

Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια την επίδραση της δοξυκυκλίνης στα ΣΜΝ, αλλά σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σχετικά πρόσφατα. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας του Σαν Φρανσίσκο εξέδωσε την πρώτη επίσημη οδηγία στις ΗΠΑ, με την οποία συνιστάται η χρήση του doxyPEP για την πρόληψη των βακτηριακών ΣΜΝ.

Το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη κυκλοφορεί εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής και της νόσου του Lyme. Το φάρμακο έχει ελάχιστες παρενέργειες πέρα από πεπτικά προβλήματα και αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως.