UPDATE

Το Τόκιο για πρώτη φορά εκδίδει σύμφωνα συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια


JTeam

1 Νοεμβρίου 2022

Το Τόκιο για πρώτη φορά εκδίδει σύμφωνα συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια
@huffpost
Για πρώτη φορά θα επιτρέπονται ορισμένα προνόμια σε ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια

Ολοένα και περισσότερες γίνονται οι χώρες, οι οποίες δίνουν περισσότερα προνόμια και δικαιώματα σε ομόφυλα ζευγάρια. Μετά του Μεξικό, σειρά παίρνει και το Τόκιο.

Το Τόκιο ξεκίνησε σήμερα για πρώτη φορά να χορηγεί σύμφωνα συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζονται ως παντρεμένα για ορισμένες τουλάχιστον δημόσιες υπηρεσίες.

Πολλοί ωστόσο ελπίζουν ότι αυτή η κίνηση ενδεχομένως να είναι ένα βήμα προς την ισότητα για όλα τα ζευγάρια της Ιαπωνίας.

Προς το παρόν η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει επίσημα τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.
Να σημειωθεί επίσης πως μια πρόσφατη δημοσκόπηση στον λαό, έδειξε ότι οι περισσότεροι Ιάπωνες είναι υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2021 από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιαπωνίας NHK, το 57% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων ενώ μόλις το 37% κατά.

Παρά τη ευρεία αυτή υποστήριξη, το περιφερειακό δικαστήριο στην Οσάκα έκρινε νωρίτερα φέτος ως συνταγματική την υπάρχουσα απαγόρευση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Τον Οκτώβριο, ο Noboru Watanabe, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην περιοχή, χαρακτήρισε τους γάμους ομοφυλοφίλων «αηδιαστικούς» και τα σχόλιά του όπως ήταν αναμενόμενο επικρίθηκαν ευρέως.

Τα πιστοποιητικά για τα σύμφωνα συμβίωσης δεν φέρνου καμία αλλαγή σε ζητήματα όπως η υιοθεσία, η κληρονομιά και η έκδοση βίζας για τους συζύγους.

Αίτηση για το σχετικό πιστοποιητικό μπορεί να υποβάλει οποιοσδήποτε ηλικίας άνω των 18 ετών που είτε ζει είτε εργάζεται στο Τόκιο. Μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 137 αιτήσεις χορήγησης του συγκεκριμένου συμφώνου συμβίωσης.