UPDATE

Η Βουλή των ΗΠΑ στους Ρεπουμπλικάνους - Τι σημαίνει αυτό για τον Biden


JTeam

17 Νοεμβρίου 2022

Η Βουλή των ΗΠΑ στους Ρεπουμπλικάνους - Τι σημαίνει αυτό για τον Biden
Το ρεπουμπλικανικό κόμμα κατάφερε εχθές να πάρει τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων ύστερα από την μακρά καταμέτρηση ψήφων

Στις 8 Νοέμβρη η Αμερική ψήφισε για τις ενδιάμεσες εκλογές, και τα αποτελέσματα έδειξαν εχθές, πως η Βουλή των αντιπροσώπων ανήκει τελικά στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Με ισχνή πλειοψηφία οι "κόκκινοι" κατάφεραν τελικά να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής, όπως επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης μέσω της μακράς καταμέτρησης των ψήφων.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν το όριο των 218 βουλευτών, το οποίο απαιτείται για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας, έναντι 210 των Δημοκρατικών, έχοντας πλέον τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε αντίθεση με τη Γερουσία την οποία ελέγχει το κυβερνών κόμμα.

Μέσω του ελέγχου της Βουλής, οι Ρεπουμπλικανοί θα είναι σε θέση να σταματήσουν την υλοποίηση της ατζέντας του Biden, αλλά και να διενεργούν έρευνες για την κυβέρνηση και την οικογένειά του.

Παράλληλα στο πολιτικό προσκήνιο επέστρεψε και ο Donald Trump, ο οποίος άρχισε από την Τρίτη, την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Η ήττα των Δημοκρατικών στην κάτω Βουλή αφαιρεί μέρος της εξουσίας του Βiden, o οποίος εξέφρασε ήδη τη βούλησή του να συνεργαστεί με το GOP δηλώνοντας ανοικτός σε όλες τις «καλές ιδέες». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις εκλογές, σημείωσε ωστόσο ότι «ο αμερικανικός λαός έκανε σαφές, πως περιμένει από τους Ρεπουμπλικάνους να δείξουν επίσης διάθεση συνεργασίας».