UPDATE

Long Covid: Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη


JTeam

12 Ιανουαρίου 2023

Long Covid: Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη
Κατηγοριοποιούνται για πρώτη φορά τα συμπτώματα της long covid νόσου, χάρη σε νέα έρευνα

Μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει «περισσότερο φως» σε ότι αφορά τα long covid συμπτώματα. Σύμφωνα με την κλινική Weill Cornell της Νέας Υόρκης, υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες long covid συμπτωμάτων, δηλαδή επιπλοκές οι οποίες επηρεάζουν τον οργανισμό για εβδομάδες, ακόμη και μήνες μετά τη νόσηση.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 34,605 ασθενείς για 30 έως 180 ημέρες, αφού είχαν νοσήσει με covid. Οι ερευνητές του Weill Cornell κατάφεραν και προσδιόρισαν 4 συγκεκριμένες κατηγορίες:

  • Προβλήματα καρδιάς, νεφρών και κυκλοφορικού
  • Αναπνευστικά προβλήματα, άγχος, διαταραχές ύπνου και πόνοι στο στήθος
  • Προβλήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας
  • Πεπτικά και αναπνευστικά προβλήματα

Να σημειωθεί πως η πιο διαδεδομένη long covid κατηγορία, που επηρέασε περίπου το 34% των ασθενών που μελετήθηκαν, ήταν η πρώτη δηλαδή αυτή της καρδιάς, των νεφρών και του κυκλοφορικού συστήματος, σύμφωνα με την έρευνα. Εξίσου σημαντική παρατήρηση της έρευνας, είναι το γεγονός πως οι ασθενείς που αντιμετώπιζαν αυτά τα συμπτώματα ήταν πολύ πιο πιθανό να είναι άντρες και άνω των 65 ετών.

Επιπλέον, το 61% αυτής της ομάδας χρειάστηκε να νοσηλευτεί λόγω της μόλυνσης από τον COVID-19 και είχε επίσης προϋπάρχουσες παθήσεις πριν αρρωστήσει με τον ιό.

Η δεύτερη η πιο διαδεδομένη long covid κατηγορία που εντοπίστηκε ήταν τα συμπτώματα του αναπνευστικού, του ύπνου, του άγχους, του πονοκεφάλου και του πόνου στο στήθος. Αυτή η ομάδα συμπτωμάτων επηρέασε περίπου το 33% των ασθενών, ειδικά αυτούς που θεωρούνται νεότεροι.

Η τρίτη κατηγορία με πιο διαδεδομένα συμπτώματα ήταν τα προβλήματα του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος και τέταρτη, τα πεπτικά και αναπνευστικά προβλήματα, ήταν τα «λιγότερο διαδεδομένα», αναφέρουν οι ερευνητές.

Όσο για τις γυναίκες επηρεάστηκαν ως επί το πλείστον από τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη κατηγορία long covid συμπτωμάτων.