UPDATE

Έρευνα: Τα μικρά παιδιά βοηθούν τα σκυλιά να βρίσκουν παιχνίδια και σνακ - Ο ρόλος της ενσυναίσθησης


JTeam

18 Ιανουαρίου 2023

Έρευνα: Τα μικρά παιδιά βοηθούν τα σκυλιά να βρίσκουν παιχνίδια και σνακ - Ο ρόλος της ενσυναίσθησης
Pexels
Τα νήπια έχουν την ικανότητα να επεκτείνουν τα συναισθήματα ενσυναίσθησης στα ζώα

Μια νέα μελέτη έρχεται να φέρει νέα επιστημονικά δεδομένα για την ενσυναίσθηση και τα μικρά παιδιά. Επικεφαλής της έρευνας, η οποία αποσκοπούσε στην κατανόηση του κατά πόσον τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν αυθόρμητα τα σκυλιά, ήταν η Dr. Rachna Reddy, μετα-διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Duke.

Jenny.Gr

Στη μελέτη συμμετείχαν 97 νήπια και τα πειράματα, τα οποία διεξήχθησαν με τρία σκυλιά που ονομάζονται Fiona, Henry και Seymour, πραγματοποιήθηκαν στο παιδικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μεταξύ 2015 και 2020.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα νήπια βοηθούσαν στο 50% των περιπτώσεων τα σκυλιά να αποκτήσουν πρόσβαση σε πράγματα που ήθελαν, αλλά βρίσκονταν εκτός της εμβέλειάς τους. Τα νήπια πρόσφεραν επίσης στα σκυλιά παιχνίδια και λιχουδιές, που ο σκύλος δεν γνώριζε που βρίσκονταν σε ποσοστό 26% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με την Reddy το πείραμα ήταν κάτι περισσότερο από μια ευκαιρία να παρακολουθήσουν μερικά χαριτωμένα σκυλιά και νήπια μαζί. «Ωστόσο, παρατηρήσαμε ότι ήδη από την ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά συμπεριφέρονται με τρόπους που δείχνουν ότι όχι μόνο είναι σε θέση να διαβάσουν τη συμπεριφορά ενός ζώου, αλλά μπορούν και χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση για να βοηθήσουν ένα ζώο να επιτύχει το δικό του στόχο».

«Εκτός του ότι μας πληροφορούν για την βοήθεια σε νηπιακή ηλικία, αυτές οι συμπεριφορές της πρώιμης παιδικής ηλικίας μπορεί να έχουν σημαντική εξελικτική σημασία», προσθέτει.

Η νηπιακή ηλικία, είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο όπου τα παιδιά βρίσκονται στη διαδικασία εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων όπως το να μοιράζονται, καθώς και η ενσυναίσθηση. Το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά μπορούν να συμπάσχουν με ένα διαφορετικό είδος είναι τόσο συγκινητικό όσο και μια υγιής επιβεβαίωση της ανθρώπινης φύσης.

Τα πειράματα αναμένεται να συνεχιστούν καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα που διέπουν τα κίνητρα των παιδιών να βοηθήσουν τα σκυλιά, πώς αυτά τα κίνητρα και οι γνωστικές αποδόσεις διαμορφώνονται από τον πολιτισμό και πώς όλα τα παραπάνω αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.