UPDATE

Φεστιβάλ Βερολίνου: Στο «Sur l'Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρ η Χρυσή Άρκτος


JTeam

26 Φεβρουαρίου 2023

Φεστιβάλ Βερολίνου: Στο «Sur l'Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρ η Χρυσή Άρκτος
@berlinale
Nα σημειωθεί πως αργυρή Άρκτος σεναρίου δόθηκε και στο «Music» που γυρίστηκε στην Ελλάδα

Tο ντοκιμαντέρ του Νικολά Φιλιμπέρ, με τίτλο «Sur l'Adamant» ήταν αυτό που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο 73ο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

«Μην ξεχνάτε ότι οι τρελοί άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτοί που νομίζουμε», δήλωσε ο σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, χάρη στο ντοκιμαντέρ για ένα πλωτό κέντρο ημερήσιας φροντίδας ατόμων και ψυχικές διαταραχές, στο Παρίσι.

Η Αργυρή Άρκτος σεναρίου του 73ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου απονεμήθηκε στο «Music», την ταινία της Άνγκελα Σανελεκ που στο μεγαλύτερο μέρος της γυρίστηκε στην Ελλάδα, στο Γύθειο και την Εύβοια.

Ο Αργύρης Ξάφης και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου εμφανίζονται μεταξύ άλλων στην ταινία, στην οποία executive producer είναι η ελληνική Heretic. Έτσι η εταιρεία των Γιώργου Καρναβά και Κωνσταντίνου Κοντοβράκη βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες στα βραβεία ενός ακόμη μεγάλου φεστιβάλ μετά τον Χρυσό Φοίνικα που κέρδισε το «Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Όστλουντ στις Κάννες, το οποίο επίσης γυρίστηκε στην Ελλάδα.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής πήγε στην ταινία του Γερμανού Κρίστιαν Πέτζολντ, «Afire». Επίσης, η επιτροπή βράβευσε την ταινία «Bad Living» του Χοάο Κανίγιο. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Γάλλο Φιλίπ Γκαρέλ, ο οποίος επέστρεψε στην Μπερλινάλε με το «The Plough».

Το βραβείο πρώτου ρόλου πήρε η Σοφία Οτέρο για την ερμηνεία της στο «20.000 species of Bees» και δεύτερου ρόλου η Τέα Ερε για τη συμμετοχή της στο «Till The end of the night». Η Αργυρή Αρκτος Καλλιτεχνικής Συμβολής δόθηκε στην Ελέν Λουβάρ για το «Disco Boy» του Τζιάκομο Αμπρουτσέζε.

Αναλυτικά όλα τα βραβεία του 73ου Φεστιβάλ Βερολίνου:

Χρυσή Άρκτος
Sur l'Adamant (Νικολά Φιλιμπέρ)

Αργυρή Άρκτος – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
Afire (Κρίστιαν Πέτζολντ)

Αργυρή Άρκτος - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής
Bad Living (Ζοάο Κανίχο)

Σκηνοθεσία
Φιλίπ Γκαρέλ ("The Plough")

Καλύτερος α' ρόλος
Σοφία Οτέρο ("20.000 Thousand Species of Bees")

Καλύτερος β' ρόλος
Τέα Έχρε ("'Till the End of the Night")

Σενάριο
Music (Άντζελα Σάνελεκ)

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος
Στην Ελέν Λουβάρ για τη διεύθυνση φωτογραφίας του "Disco Boy"