UPDATE

Φινλανδία: H Sanna Marin παραδέχεται την ήττα της και πρωτιά παίρνει η ακροδεξιά


JTeam

3 Απριλίου 2023

Φινλανδία: H Sanna Marin παραδέχεται την ήττα της και πρωτιά παίρνει η ακροδεξιά
Splash News
Τα ποσοστά της ακροδεξιάς στη χώρα, αναμένεται να είναι σε επίπεδα ρεκόρ

Καθοριστικές είναι οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Φινλανδίας, με την πρωθυπουργό Sanna Marin, από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, να παραδέχεται την ήττα της στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία.

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία (NCP) Petteri Orpo κήρυξε εχθές την την νίκη του και αναμένεται να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Yle, που συνήθως πέφτει κοντά στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, η Εθνική Συμμαχία με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Petteri Orpo, συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες, με 48 βουλευτές, μπροστά από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Φινλανδοί με νέο ρεκόρ 46 εδρών και το Σοσιαλδημοκρατικό SDP της πρωθυπουργού Sanna Marin (43).

Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία - αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987- με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Είναι μια πολύ μεγάλη νίκη» δήλωσε ο πιθανός μελλοντικός αρχηγός της κυβέρνησης Orpo. «Θα ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Φινλανδία» τόνισε.

Οι διαφορές στις ψήφους θα είναι ακόμη μικρότερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Yle: 20,9% για την κεντροδεξιά, 20,3% για την ακροδεξιά και 19,7% για τους Σοσιαλδημοκράτες.