UPDATE

Η Ολλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που επιτρέπει την ευθανασία σε παιδιά ηλικίας 1 και 12 ετών


JTeam

17 Απριλίου 2023

Η Ολλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που επιτρέπει την ευθανασία σε παιδιά ηλικίας 1 και 12 ετών
Σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούν οι γονείς να επιλέξουν ευθανασία

Το 2002, η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία. Το 2007 επέτρεψε την ευθανασία για βρέφη κάτω του ενός τους και ενήλικες, άνω των 12 ετών. Πάνω από 91 χιλιάδες άνθρωποι, έχουν καταφύγει στην επιλογή της ευθανασίας τα τελευταία 20 χρόνια και αυτή τη φορά η Ολλανδία καινοτομεί και πάλι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, οι γονείς θα μπορούν να κάνουν ευθανασία σε παιδιά ηλικίας 1 έως και 12 ετών, στην περίπτωση που έχουν εξαντλήσει τις θεραπευτικές επιλογές.

Η πρόθεση αυτή, είχε διατυπωθεί από το 2020, ωστόσο ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Το τρέχον πρόγραμμα αμβλώσεων και νεογνικών αμβλώσεων θα τροποποιηθεί και θα συμπληρωθεί για να συμπεριλάβει τον τερματισμό της ζωής παιδιών ηλικίας 1 έως 12 ετών. Αυτό αφορά μια μικρή ομάδα παιδιών σε τελικό στάδιο που υποφέρουν απελπιστικά και αφόρητα, των οποίων οι επιλογές ανακουφιστικής φροντίδας είναι ανεπαρκείς για να απαλύνουν τα βάσανά τους και πρόκειται αναπόφευκτα να πεθάνουν στο ορατό μέλλον. Για αυτήν την ομάδα, ο τερματισμός της ζωής είναι η μόνη λογική εναλλακτική λύση για τον τερματισμό της απελπιστικής και αφόρητης ταλαιπωρίας», ανέφερε η ιστοσελίδα σε δελτίο τύπου.

Η ευθανασία παιδιών θα απαιτήσει μεγάλη νομική προετοιμασία. Οι γιατροί πρέπει να αναφέρουν την κατάσταση του παιδιού στην επιτροπή αξιολόγησης. Και αυτή, βάσει ορισμένων κριτηρίων, θα εκτιμήσει εάν ο γιατρός ενήργησε με τη δέουσα επιμέλεια, μετά από αυτό θα στείλει το πόρισμά της στην εισαγγελία.