UPDATE

Νόμος προβλέπει επιπλέον ημέρα άδειας στις εργαζόμενες, για γυναικολογικό έλεγχο


JTeam

20 Απριλίου 2023

Νόμος προβλέπει επιπλέον ημέρα άδειας στις εργαζόμενες, για γυναικολογικό έλεγχο
Μετά τον δημόσιο τομέα, ο νόμος εφαρμόστηκε και στον ιδιωτικό

Μια επιπλέον άδεια τον χρόνο προστίθεται στις εργαζόμενες γυναίκες του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο. Η επιπλέον ημέρα άδειας (με αποδοχές), υιοθετήθηκε επίσημε με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα. Η ίδια τροπολογία, προβλέπει μεταξύ άλλων, την αύξηση αναπηρικών επιδομάτων κατά 8%.

Πλέον θεσμοθετήθηκε και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα η άδεια που ήδη ίσχυε για τις απασχολούμενες στο δημόσιο, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου. Με τη ρύθμιση αυτή, επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα με τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, ενώ εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σημείωνε σχετικά το υπουργείο Εργασίας.

Σχετικά με τη τροπολογία για τον γυναικολογικό έλεγχο

Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορούσε το άρθρο 232 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, το οποίο αφορά την άδεια για προγεννητικές εξετάσεις και για γυναικολογικό έλεγχο.

Πλέον, το συγκεκριμένο άρθρο διαμορφώθηκε ως εξής:

Άδεια προγεννητικών εξετάσεων και γυναικολογικού ελέγχου

1. Οι έγκυοι εργαζόμενες απαλλάσσονται από την εργασία χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να υποβάλλονται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κατά διάρκεια του χρόνου εργασίας.

2. Στις εργαζόμενες χορηγείται μία ημέρα τον χρόνο άδεια με αποδοχές για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου.