UPDATE

5 μύθοι για το σουτιέν που θα έπρεπε να είχαν καταρριφθεί εδώ και καιρό


JTeam

25 Απριλίου 2023

5 μύθοι για το σουτιέν που θα έπρεπε να είχαν καταρριφθεί εδώ και καιρό
Τελικά, να φορά κανείς σουτιέν ή όχι;

Έχουμε ακούσει πολλά για τα σουτιέν, ειδικά αν τα φοράς 24/7. Από την πανδημία και μετά, όλο και πιο δύσκολο ήταν για τις περισσότερες γυναίκες, να φορέσουν και πάλι ένα σουτιέν για ολόκληρη την ημέρα, ενώ πολλές δεν επέστρεψαν ποτέ σε αυτή την συνήθεια. Το αν θα φοράς ή όχι σουτιέν, είναι μια υπόθεση προσωπική και εξαρτάται μόνο από το πώς νιώθεις εσύ. Και αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν και οι παρακάτω μύθοι. Επομένως δεν υπάρχουν «πρέπει» ή «δεν πρέπει» στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά εσύ επιλέγεις ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα:

Μύθος 1 - Το σουτιέν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού

Είχε ακουστεί η θεωρία ότι η χρήση σουτιέν, ειδικά με μπανέλα θα μπορούσε να περιορίσει τη ροή του λεμφικού υγρού από το στήθος, προκαλώντας συσσώρευση τοξικών ουσιών στον ιστό και κατ' επέκταση καρκίνου. Ωστόσο, όπως έχει πλέον αποδειχτεί δεν προκύπτει τέτοιο αποτέλεσμα από τη χρήση στηθόδεσμου.

Μύθος 2 - Το σωστό σουτιέν, σε απαλλάσσει από πόνους στην πλάτη

Είναι μύθος πως τα σουτιέν μπορούν να βελτιώσουν τη στάση του σώματος και να βοηθήσουν στους πόνους της πλάτης. Μπορεί να προσφέρουν στήριξη και να αισθανόμαστε λιγότερο βάρος, ωστόσο δεν υπάρχει συσχέτιση με τη χρήση του σουτιέν και την απαλλαγή από πόνους στην πλάτη.

Μύθος 3 - Αν δεν φοράς σουτιέν το στήθος σου θα χαλαρώσει

Αντιθέτως μάλιστα, όταν φοράμε διαρκώς σουτιέν, τότε οι μύες που υποστηρίζουν φυσικά το στήθος μας χαλαρώνουν και χάνουν την ελαστικότητά τους. Επομένως δεν χρειάζονται υπερβολές, αλλά ούτε σημαίνει πως αν δεν φοράς σουτιέν, το στήθος σου θα χαλαρώσει.

Μύθος 4 - Τα αθλητικά σουτιέν είναι καλύτερα

Μπορεί να προσφέρουν περισσότερη στήριξη, ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες τα επιλέγουν επειδή είναι πιο άνετα. Στις έντονες προπονήσεις είναι καλό να χρησιμοποιείς ένα αθλητικό σουτιέν, για να αποφύγεις τον κίνδυνο να βλάψεις την εσωτερική δομή του μαστού σου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ένα αθλητικό σουτιέν σου δίνει πάντοτε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μύθος 5 - Μπορείς να φοράς ένα σουτιέν για πάντα

Είναι και αυτό ένα αξεσουάρ με ημερομηνία λήξης, επομένως δεν σημαίνει πως μπορείς να φοράς ένα σουτιέν για όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Είναι σημαντικό μάλιστα, να τα πλένεις τακτικά, καθώς συσσωρεύονται ιδρώτας και νεκρά κύτταρα.