UPDATE

Γιατί πρέπει να μιλάμε πολύ στα μωρά; - Ο σημαντικός ρόλος της μυελίνης


JTeam

16 Μαΐου 2023

Γιατί πρέπει να μιλάμε πολύ στα μωρά; - Ο σημαντικός ρόλος της μυελίνης
Η ομιλία στα νεογέννητα μωρά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, είναι ιδιαίτερα σημαντική

Μια νέα βρετανική μελέτη, υποστηρίζει πως όσο περισσότερο μιλούν στα νεογέννητα παιδιά τους οι ενήλικες, τόσο περισσότερο βοηθούν στην διαμόρφωση της δομής του εγκεφάλου. Φαίνεται πως η ομιλία κατά τα πρώτα χρόνια, βοηθά ιδιαίτερα και στη βελτίωση της γλωσσικής επεξεργασίας, στην μετέπειτα ζωή του νεογέννητου.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ της ποσότητας της ομιλίας των ενηλίκων στην οποία εκτίθενται τα παιδιά και της συγκέντρωσης μιας ουσίας στον εγκέφαλο - γνωστής ως μυελίνη - που περιβάλλει τα νεύρα και καθιστά τα σήματα πιο αποτελεσματικά. «Νομίζω ότι το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να μιλάτε στα παιδιά σας. Και έχει σημασία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής John Spencer του Πανεπιστημίου της East Anglia. «Αυτό που είναι αρκετά εντυπωσιακό εδώ είναι ότι κυριολεκτικά διαμορφώνει τη δομή του εγκεφάλου».

Jenny.Gr


Το πείραμα που οδήγησε στα παραπάνω αποτελέσματα:

Ο καθηγητής John Spencer και η ομάδα του, χρησιμοποίησαν μια συσκευή που τοποθετήθηκε μέσα σε ένα γιλέκο για να καταγράψουν την ποσότητα ομιλίας στην οποία εκτέθηκαν 87 παιδιά ηλικίας περίπου έξι μηνών και 76 ηλικίας περίπου 30 μηνών στο σπίτι. Η ομάδα κατέγραψε 6.208 ώρες γλωσσικών δεδομένων, διαπιστώνοντας ότι τα παιδιά με πιο μορφωμένες μητέρες εκτέθηκαν σε μεγαλύτερες ποσότητες ομιλίας από ενήλικες και τα ίδια παρήγαγαν περισσότερες φωνητικές εκφράσεις.

Έπειτα, η ομάδα φιλοξένησε 84 από τα παιδιά στο νοσοκομείο, όπου αποκοιμήθηκαν σε ένα ειδικό ήσυχο δωμάτιο. «Μόλις τα παιδιά κοιμήθηκαν, επιλέγαμε ένα τη φορά και το μεταφέραμε στην αίθουσα μαγνητικής τομογραφίας», δήλωσε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε τις μαγνητικές τομογραφίες για να μετρήσει την ποσότητα της μυελίνης στον εγκέφαλο των παιδιών. Καθώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται, η ποσότητα της μυελίνης αυξάνεται. Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε, για τα παιδιά 30 μηνών, ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ομιλίας από ενήλικες σχετίζονταν με μεγαλύτερες ποσότητες μυελίνης στις οδούς του εγκεφάλου που αφορούν στη γλώσσα.

Αντίθετα, για τα παιδιά έξι μηνών, οι μεγαλύτερες ποσότητες ομιλίας από ενήλικες συνδέονταν με χαμηλότερες συγκεντρώσεις μυελίνης. Ενώ το τελευταίο ήταν απροσδόκητο, ο Spencer δήλωσε ότι μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η επίδραση της ομιλίας εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης του εγκεφάλου.

«Όταν είσαι έξι μηνών, η μεγαλύτερη εισροή είναι καλή. Αλλά σε εκείνο το σημείο, ο εγκέφαλός σου αναπτύσσεται μαζικά και έχεις αυτή την ανάπτυξη νέων νευρώνων», είπε. «Έτσι, η εισροή έρχεται και μπορεί να βοηθήσει στην παράταση αυτής της περιόδου ανάπτυξης του εγκεφάλου», κατέληξε.