UPDATE

Ναρκισσισμός και κορτιζόλη: Πως αυτά τα δυο συνδέονται


JTeam

24 Μαΐου 2023

Ναρκισσισμός και κορτιζόλη: Πως αυτά τα δυο συνδέονται
Tι δείχνουν οι μελέτες σχετικά με τη ναρκισσιστική διαταραχή και τη σύνδεση της με το στρες

Δεν σημαίνει απαραίτητα πως αν νιώθουμε αγχωμένοι ή πως αν αντιμετωπίζουμε αγχώδεις διαταραχές και στρες, έχουμε και μια ναρκισσιστική προσωπικότητα. Η προέλευση του στρες και του άγχους, είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, η οποία στηρίζεται σε διαφορετικές αιτίες.

Ωστόσο μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και της Βιρτζίνια, δείχνει πως οι ναρκισσιστικές προσωπικότητες και κυρίως οι άντρες, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κορτιζόλης, έχοντας μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Τι ακριβώς είναι η ναρκισσιστική διαταραχή

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τις επιπτώσεις που έχει η ναρκισσιστική διαταραχή στην ανθρώπινη υγεία. Προτού δούμε όμως, τα συμπεράσματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «ναρκισσιστική διαταραχή». Τα άτομα που εμφανίζουν ναρκισσιστική διαταραχή, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να το συνειδητοποιήσουν και να το αντιληφθούν (εξού και η σύνδεση της συγκεκριμένης διαταραχής με το μύθο του Νάρκισσου). Και ενώ ο ναρκισσισμός είναι ένα φυσιολογικό και επιθυμητό φαινόμενο, απαραίτητο για τη συγκρότηση και σταθεροποίηση της αίσθησης του εαυτού- υπάρχουν περιπτώσεις που υπερβαίνει του φυσιολογικού. Τότε το άτομο εμφανίζει σημάδια όπως:

  • Ευαισθησία στην κριτική
  • Αίσθηση σπουδαιότητας και προσωπικής αξίας
  • Απαίτηση θαυμασμού και σεβασμού από τους άλλους
  • Στέρηση ενσυναίσθησης
  • Καταστροφικές σχέσεις
  • Εκμετάλλευση διαπροσωπικών σχέσεων
  • Εξιδανίκευση εαυτού
  • Υποτίμηση των γύρω
  • Αίσθηση μεγαλείου

Και ενώ θα μπορούσαμε να αναλύσουμε για πολύ ακόμη τις πτυχές μιας ναρκισσιστικής προσωπικότητας, όπως επίσης και τις τακτικές που χρησιμοποιεί στις διαπροσωπικές σχέσεις- είναι σημαντικό να εστιάσουμε, στο γεγονός πως ο ναρκισσισμός μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Πιο αναλυτικά οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις του ναρκισσισμού στον ανθρώπινο οργανισμό με «δείκτη» την κορτιζόλη, μια ορμόνη που εκκρίνεται όταν αισθανόμαστε κάποια απειλή και η οποία συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα επίπεδα κορτιζόλης 106 εθελοντών, ενώ τους υπέβαλλαν σε ένα ερωτηματολόγιο που «μετρούσε» τις ναρκισσιστικές τάσεις τους.

Όπως περιγράφουν στη μελέτη τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους άνδρες οι οποίοι χαρακτηρίζονταν από έντονες ναρκισσιστικές τάσεις, τα επίπεδα της κορτιζόλης ήταν κατά 2,5 φορές πιο αυξημένα από το φυσιολογικό.

Αντιθέτως στις γυναίκες, ακόμη και όταν επεδείκνυαν έντονο ναρκισσισμό, η αύξηση της κορτιζόλης ήταν μηδαμινή. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ναρκισσισμός εκτός του ότι, όπως έχουν αποδείξει προηγούμενες μελέτες, δυσκολεύει τις σχέσεις με τους άλλους φαίνεται τελικά ότι έχει και επιβλαβείς επιπτώσεις για τον οργανισμό. Αυτό κρίνεται από τους ερευνητές ως ιδιαίτερα σημαντικό γιατί, όπως τονίζουν, ειδικά τα άτομα που χαρακτηρίζονται από ναρκισσιστικές τάσεις είναι τα τελευταία τα οποία θα ζητήσουν στήριξη σε οποιοδήποτε πρόβλημά τους – ακόμη και υγείας.