UPDATE

Τελικά υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσουμε με τις γάτες, σύμφωνα με την επιστήμη


JTeam

26 Μαΐου 2023

Τελικά υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσουμε με τις γάτες, σύμφωνα με την επιστήμη
Η ανθρώπινη κίνηση στην οποία ανταποκρίνονται οι γάτες

Όσοι έχουν κατοικίδια σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή τους, θα έχουν ευχηθεί να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους. Αυτή τη φορά, μια νέα έρευνα που αφορά τις γάτες φέρνει νέα δεδομένα για τον τρόπο που ανταποκρίνονται.

Αν και οι γάτες, είναι κατοικίδια που έχουν τη φήμη της πιο αυτόνομης και ανεξάρτητης συμπεριφοράς, υπάρχει μια κίνηση στην οποία ανταποκρίνονται και έτσι μπορούμε να τις προσεγγίσουμε.

Σύμφωνα με πείραμα από το Πανεπιστήμιο του Sussex, αυτό που οφείλει ένας άνθρωπος να κάνει, είναι να έχει οπτική επαφή με τη γάτα, να κλείσει αρχικά τα μάτια του και στη συνέχεια να τα ανοιγοκλείσει (με ήπιο ρυθμό, ούτε γρήγορα ούτε και αργά). Παρατηρώντας τις αλληλεπιδράσεις γάτας-ανθρώπου, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι αυτή η έκφραση κάνει τις γάτες να πλησιάζουν και να είναι πιο δεκτικές στους ανθρώπους.

«Είναι κάτι που πολλοί ιδιοκτήτες γατών το είχαν ήδη υποψιαστεί, οπότε είναι συναρπαστικό να έχουμε βρει αποδείξεις γι' αυτό», είπε η Karen Macomb, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Sussex

Σύμφωνα με τα δύο πειράματα που πραγματοποιήθηκαν το 2021, για αρχή έβαλαν τους ιδιοκτήτες να καθίσουν απέναντι από την γάτα τους και να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους με σταθερό ρυθμό. Και οι 21 γάτες ανταπέδωσαν ανοιγοκλείνοντας επίσης τα μάτια τους, αλλά και πλησίασαν περισσότερο.

Στο δεύτερο πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν 24 γάτες, ακολούθησε η ίδια διαδικασία, μόνο που αντί για ιδιοκτήτες των κατοικιδίων, υπήρχαν άγνωστα άτομα, τα οποία δεν είχαν καμία επαφή με τη γάτα στο παρελθόν. Πραγματοποίησαν την ίδια διαδικασία με το πρώτο πείραμα, προσθέτοντας ένα τεντωμένο χέρι προς τη γάτα. Έπειτα, διαπίστωσαν ότι οι γάτες, όχι μόνο ήταν πιο πιθανό να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους, αλλά ήταν επίσης πιο πιθανό να πλησιάσουν το χέρι του ανθρώπου.