UPDATE

Φωτιές: Ποια μέτωπα συνεχίζουν να απειλούν - Μάχη των πυροσβεστών να μην φτάσει η φωτιά σε διυλιστήρια


JTeam

19 Ιουλίου 2023

Φωτιές: Ποια μέτωπα συνεχίζουν να απειλούν - Μάχη των πυροσβεστών να μην φτάσει η φωτιά σε διυλιστήρια
@Eurokinissi
Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική και Λουτράκι - Νέο επικίνδυνο μέτωπο με φωτιά εκτός ελέγχου στη Ρόδο

Ένα ακόμη δύσκολο βράδυ είχαν οι κάτοικοι του Λουτρακίου και της Δυτικής Αττικής, με τα μέτωπα της φωτιάς να συνεχίζουν να μαίνονται για τρίτη ημέρα. Παράλληλα ένα νέο μέτωπο στην Ρόδο έχει ξεσπάσει, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν και εκεί την κατάσταση επικίνδυνη, καθώς η φωτιά έχει ήδη βγει εκτός ελέγχου.

Στα σημεία, έχουν ξεκινήσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα στις φωτιές, ενώ με το πρώτο φως εντάθηκε η ένταση των ανέμων, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών.

H κατάσταση στη Δυτική Αττική

Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες στο μέτωπο της Βλυχάδας στα Μέγαρα – της φωτιάς που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια. Το μέτωπο έφθασε τη νύχτα στην Εθνικό Οδό αλλά τέθηκε έγκαιρα υπό έλεγχο. Οι φλόγες πέρασαν την κορυφογραμμή προς Βλυχάδα – Νέα Πέραμο, αλλά η φωτιά οριοθετήθηκε αφού έφθασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε τη νύχτα προς το πεδίο βολής Κανδύλη.

Jenny.Gr
@Eurokinissi


Στον οικισμό Νέα Ζωή, όπου χθες κάηκαν σπίτια, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή, λόγω φόβου για αναζωπυρώσεις, ενώ η φωτιά κινείται πλέον προς τη Νέα Πέραμο.

Στα Δερβενοχώρια η φωτιά εφιστά την προσοχή των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων, υπάρχουν επίσης αναζωπυρώσεις. Ωστόσο, οι οικισμοί Πράσινο, Πάνακτος και Στεφάνι δεν απειλούνται. Ήδη από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό. Στο μέτωπο στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 250 πυροσβέστες, 8 ομάδες πεζοπόρων, 75 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Μια δύσκολη νύχτα με συνεχείς αναζωπυρώσεις ήταν και αυτή στο Πανόραμα Καλαμακίου στο Λουτράκι. Η φωτιά, που κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα, έλαβε ξανά μεγάλες διαστάσεις, πέρασε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέσα από τον οικισμό του Πανοράματος αλλά, μέχρι αυτή την ώρα, είναι άγνωστο τι ζημιές έχει προκαλέσει.

Η ανησυχία για την περιοχή του Λουτρακίου παραμένει έντονη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια και παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε μέσα στη νύχτα είναι πως οι φλόγες έφτασαν μέχρι την παλιά Εθνική Οδό, ενώ η Τροχαία αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία στη νέα Εθνική Οδό από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι και τον κόμβο της Επιδαύρου και στα δύο ρεύματα. Πλέον η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί. Στο σημείο επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 43 οχηάμτα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση, εάν χρειασθεί, κατοίκων από την θάλασσα. Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, κηρύχθηκε ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.