UPDATE

Enola Gay: Σαν σήμερα έπεσε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα από το αμερικάνικο βομβαρδιστικό


JTeam

6 Αυγούστου 2023

Enola Gay: Σαν σήμερα έπεσε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα από το αμερικάνικο βομβαρδιστικό
flickr
Σαν σήμερα, 6 Αυγούστου, το αμερικανικό βομβαρδιστικό ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου στη Χιροσίμα

Στις 6 Αυγούστου 1945, μία μέρα σαν σήμερα, ο κόσμος έμελλε να αλλάξει για ακόμη μία φορά, καθώς η κίνηση των ΗΠΑ να χτυπήσουν την Ιαπωνία, συμμαχικό μέλος του Άξονα, με την πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου που έπεσε από το βομβαρδιστικό αεροσκάφος «Enola Gay», σηματοδότησε και επίσημα το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το χτύπημα σημειώθηκε στη Χιροσίμα, για να ακολουθήσει λίγες μέρες μετά το αντίστοιχο στο Ναγκασάκι, με την πόλη, που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας να θρηνεί 140.000 ανθρώπους ανοίγοντας το «κεφάλαιο» της «πυρηνικής εποχής» για τον κόσμο. Η ατομική βόμβα, γνωστή ως «Little Boy» (Μικρό Αγόρι), έπεσε από το αμερικάνικο βομβαρδιστικό αεροσκάφος «Enola Gay», η ιστορία του οποίου συνδέεται – γλωσσολογικά – με τον πολιτισμό των ιθαγενών στις ΗΠΑ.

Η ιστορία του βομβαρδιστικού

Μόνο και μόνο εάν εξετάσουμε το θέμα ετυμολογικά, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως το «Enola Gay» πηγάζει από το λεξικό ονομάτων της φυλής Cherokee, το οποίο αναφέρει πως το όνομα «Inola, ee-NO-lah, Enola» σημαίνει στην ουσία «black fox», όπως είναι γνωστή η μαύρη αλεπού στα αγγλικά. Το επώνυμο, από την άλλη, παρουσιάζει μία άλλη ιστορική πτυχή που σχετίζεται με τους Νορμανδούς.

Συγκεκριμένα, εισήχθη για πρώτη φορά στη Βρετανία μετά το 1066, προερχόμενο από την παλαιά γαλλική λέξη «Gai», το οποίο μεταφράζεται ως κάποιος «γεμάτος χαρά». Ωστόσο, το βομβαρδιστικό B-29, το οποίο στις 08:15 τοπική ώρα σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια έριξε την ατομική βόμβα, μόνο χαρά δεν προκάλεσε. Πηγή της ονοματοδοσίας του αεροσκάφους αποκαλύφθηκε αργότερα πως ήταν η μητέρα του πιλότου του (σ.σ. Colonel Paul Tibbets), η οποία έφερε το όνομα Enola Gay Tibbets. Διάβασε περισσότερα στο reader.gr