UPDATE

Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο για το πως ακριβώς φτιάχτηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου


JTeam

17 Αυγούστου 2023

Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο για το πως ακριβώς φτιάχτηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου
Οι αναφορές σε πάπυρους, που οδήγησαν σε νέες έρευνες και έφεραν νέα δεδομένα σχετικά με την μεταφορά και το χτίσιμο των Πυραμίδων

Για εκατοντάδες χρόνια ερευνητές και αρχαιολόγοι προσπαθούν να δώσουν μια σαφή απάντηση, για το πως κατάφεραν να χτιστούν αυτοί οι γιγάντιοι τάφοι πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Πως χτίστηκαν; Πως μεταφέρθηκαν οι γιγάντιες πέτρες που μόνο η μια ζυγίζει τόνους, αλλά τι μηχανισμοί μεταφοράς υπήρχαν;

Να σημειωθεί πως η Μεγάλη Πυραμίδα του Φαραώ έχει πάνω από 2,3 εκατομμύρια τεμάχια ασβεστόλιθου και γρανίτη, όπου το καθένα ζυγίζει τουλάχιστον δύο τόνους.

Jenny.Gr

Και ενώ μέχρι τώρα, δεν είναι απολύτως γνωστό πώς οι Αιγύπτιοι έχτισαν τις πυραμίδες πριν από χιλιάδες χρόνια, -μια ομάδα αρχαιολόγων πιστεύει ότι μπορεί να έχει αποκαλύψει μια εξήγηση.

Τόσο οι ιστορικοί όσο και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι Αιγύπτιοι μπορεί να μετακίνησαν τις τεράστιες πέτρινες πλάκες, αξιοποιώντας τη γη γύρω τους και συγκεκριμένα έναν παραπόταμο του Νείλου.

Προκειμένου να αποδείξουν τη θεωρία τους, η ομάδα ξεκίνησε δοκιμάζοντας πέντε απολιθωμένα δείγματα εδάφους από την πλημμυρική πεδιάδα της Γκίζας. Οι αρχαιολόγοι έπρεπε να σκάψουν βάθος 9 μέτρων (30 πόδια) για να λάβουν τα δείγματα.

Η ανάλυση έψαχνε για γύρη και βλάστηση που βρίσκονται συνήθως γύρω από τον Νείλο, κάτι που θα αποδείκνυε ότι κάποτε υπήρχε μια αρχαία υδάτινη οδός.

«Στα στρώματα βρήκαμε γύρη από ψάθα και βούρλα αλλά και παπύρους, και ξέρουμε ότι αυτά μαρτυρούν ένα περιβάλλον ελώδες. Συμπεράναμε ότι τότε υπήρχε εκεί επαρκές νερό».

Η σκληρή δουλειά τους απέδωσε και μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν πως η μεγάλη πυραμίδα, ήταν πάνω στον παραπόταμο που υπολόγιζαν. Το ποτάμι αυτό όμως, πιστεύεται ότι στέγνωσε το 600 π.Χ.

Jenny.Gr

«Ήταν αδύνατον να οικοδομηθούν αυτές οι πυραμίδες χωρίς να φτάνει εκεί ένας κλάδος του ποταμού», λέει ο περιβαλλοντικός γεωγράφος Hader Sheisha, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. Η νέα έρευνα και η επακόλουθη ανακάλυψη προέκυψαν ύστερα από ένα κομμάτι παπύρου που αφηγούνταν πώς ένας αξιωματικός, ο «Merer», έπρεπε να μεταφέρει ασβεστόλιθο στον Νείλο σε ένα εργοτάξιο στη Γκίζα. Ο πάπυρος βρέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Με ενδιέφερε τόσο πολύ γιατί αυτό επιβεβαιώνει ότι η μεταφορά των οικοδομικών υλικών της πυραμίδας μετακινήθηκε πάνω από το νερό», είπε η κα Shiesha στους New York Times.

«Η γνώση περισσότερων στοιχείων για το περιβάλλον της περιοχής μπορεί να λύσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος του αινίγματος της κατασκευής της πυραμίδας», πρόσθεσε.