UPDATE

Coffee Island: «Πίσω από τις ποικιλίες καφέ κρύβονται ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν»


JTeam

29 Σεπτεμβρίου 2023

Coffee Island: «Πίσω από τις ποικιλίες καφέ κρύβονται ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, μιλήσαμε με τη Senior Marketing Communications Supervisor της Coffee Island για την αφοσίωση της εταιρείας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Απολαμβάνουμε να ξεκινάμε τη μέρα με έναν ωραίο καφέ. Ο καφές είναι συνδεδεμένος με την καθημερινότητά μας. Είναι το πρώτο συναίσθημα της μέρας μας. Το morning “person” μας που μας δίνει το boost που χρειαζόμαστε.

Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να γνωρίζουμε τον «δρόμο» που έχει ακολουθήσει ο καφές μέχρι να φτάσει στο ποτήρι μας. Είναι σημαντικό η εταιρεία πίσω του να υιοθετεί στρατηγικές και διαδικασίες που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο καθώς και στο περιβάλλον τοποθετώντας το δικό τους «λιθαράκι» (και αλυσιδωτά, το δικό μας) για ένα καλύτερο μέλλον.

Εξέχον παράδειγμα της τελευταίας κατηγορίας αποτελεί η Coffee Island. Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στην Ελλάδα έχει στον πυρήνα της ύπαρξής της τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και τις ακολουθεί με αφοσίωση. Παράγει προϊόντα με τέτοιο τρόπο που ελαχιστοποιούν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Δίνει μεγάλη σημασία στην επιλογή των συνεργατών της. Λειτουργεί σε απόλυτη συμφωνία με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Την ίδια στιγμή, συνεργάζεται με φάρμες στη Rwanda στις οποίες απασχολούνται αποκλειστικά γυναίκες, για την παραγωγή του μονοποικιλιακού καφέ Rwanda Gisanga.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ (1η Οκτωβρίου), βρήκαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τη Senior Marketing Communications Supervisor της Coffee Island, Βένια Ράπτη, η οποία μας μίλησε για όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε.

Jenny.Gr

Ποιο είναι το ESG πλάνο της εταιρείας και πώς εφαρμόζεται;

Όλοι εμείς στην Coffee Island συνεχίζουμε, με αφοσίωση, να εργαζόμαστε για όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιλαμβανόμαστε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας, της αποστολής και της εταιρικής μας φιλοσοφίας. Συνεπώς, έχουμε ορίσει τρεις τομείς δράσης (Άνθρωπος, Περιβάλλον, Προϊόν) που ανταποκρίνονται σε όλες τις πτυχές της δραστηριοποίησής μας.

Αρχικά, είμαστε αφοσιωμένοι να δημιουργούμε αξία και να ενισχύουμε τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που βρίσκονται στο σύνολο της αλυσίδας αξίας μας. Ενδεικτικά, έχουμε αναπτύξει το TAP ME, μία πλατφόρμα επιβράβευσης του καταναλωτή συνδεδεμένη με την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Οι επισκέπτες των καταστημάτων μας μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή ΜyCoffeeIsland. Κάθε φορά που βρίσκονται σε κατάστημα της Coffee Island μπορούν να κάνουν tap στο Tap Me point και να κερδίσουν πόντους επιβράβευσης, στηρίζοντας ταυτόχρονα φορείς και δομές κοινωνικής συνοχής στις τοπικές κοινωνίες που λειτουργούμε. Όσες περισσότερες φορές κάνεις tap, τόσο περισσότερο κερδίζεις και στηρίζεις τους καλούς σκοπούς, δηλαδή μας βοηθάς να συνεχίσουμε, να στεκόμαστε δίπλα σε όλους όσους το έχουν ανάγκη!

Με το πρόγραμμα, παρέχουμε προϊόντα, χρηματικά ποσά ή/και αγορά εξοπλισμού, βοηθώντας κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις οι οποίοι συνεισφέρουν στην κοινωνική συνοχή σε περιοχές που δραστηριοποιούμαστε. Παράλληλα, διατηρούμε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας, μέσα στο οποίο οι άνθρωποί μας λειτουργούν αποδοτικά, εξελίσσονται και αναπτύσσουν τα ταλέντα τους, χωρίς διακρίσεις και με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Συγχρόνως, δεσμευόμαστε να λειτουργούμε υπεύθυνα, εστιάζοντας στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Πρόσφατα, ανακοινώσαμε την επένδυσή μας στην Coffee-Eco, μια καινοτόμο εταιρεία συλλογής και επεξεργασίας υπολειμμάτων καφέ espresso η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσουμε τις οικονομικές ωφέλειες του καρπού του καφέ, αντλώντας περαιτέρω αξία μέσω της αξιοποίησης των υπολειμμάτων από καφέ espresso. Τέλος, είμαστε αφοσιωμένοι στη διαρκή διασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων μας, αλλά και στην υπεύθυνη προμήθεια και χρήση των προϊόντων και συσκευασιών μας. Γι' αυτό, επιλέγουμε ποιοτικές και υπεύθυνες πρώτες ύλες και εφαρμόζουμε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας και διάθεσης των προϊόντων μας στην αγορά. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται και η πιστοποίηση Bio Organic EUROCERT που λάβαμε για την παραγωγή οργανικού καφέ στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ και αποθήκευσης που διατηρεί στην Πάτρα. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση υπηρετεί τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η εταιρεία και της επιτρέπει να δώσει έμφαση στην επιλογή και αξιοποίηση ηθικών και βιώσιμων πρώτων υλών για τη δημιουργία των τελικών προϊόντων της.

Η γυναικεία ενδυνάμωση είναι ένα θέμα που απασχολεί την εταιρεία. Με ποιους τρόπους η Coffee Island στηρίζει τις γυναίκες;

Οι γυναίκες έχουν δυναμική παρουσία στην βιομηχανία του καφέ. Από τις φάρμες και τα γραφεία μέχρι το espresso bar, παντού υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται για να απολαμβάνουμε όλοι τα αγαπημένα μας ροφήματα. Αφιερώνουν χρόνο, κόπο και εκπαιδεύονται διαρκώς για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της δουλειάς τους.

Στην Coffee Island στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών με διαφορετικούς τρόπους. Στηρίζουμε ενεργά τις νέες μητέρες εργαζόμενες προσφέροντας πλήθος παροχών και πλήρη εργασιακή ευελιξία. Παράλληλα, υιοθετούμε πρακτικές που προωθούν το ζήτημα της ισότιμης ανέλιξης των γυναικών σε κρίσιμους ρόλους και θέσεις στο οργανόγραμμα της εταιρείας.

Συγχρόνως, υλοποιούμε ενέργειες οι οποίες εστιάζουν αποκλειστικά στην ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με φάρμες στις οποίες απασχολούνται αποκλειστικά γυναίκες, για την παραγωγή του μονοποικιλιακού καφέ Rwanda Gisanga. Επιπλέον, υποστηρίζουμε την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ενήλικων κοριτσιών της «Μέλισσα» Στέγη Παιδικής και Εφηβικής Προστασίας Θηλέων, ενισχύοντας την εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους.

Πιο συγκεκριμένα, δίνουμε την ευκαιρία στα ενήλικα κορίτσια της Μέλισσας να ενταχθούν στο πιστοποιημένο εκπαιδευτήριο Coffee Campus και να παρακολουθούν το πρόγραμμα εκπαίδευσης για επαγγελματίες Barista-Καφεκόπτες, λαμβάνοντας, στο τέλος του προγράμματος, και την ειδική πιστοποίηση.

Γιατί η κατηγορία των Single Estate είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προϊοντικής γκάμας;

Πίσω από τις ποικιλίες που μπορεί κανείς να αντικρύσει μπαίνοντας σε οποιοδήποτε κατάστημα Coffee Island, κρύβονται ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν. Ιστορίες για μεγάλα ταξίδια αναζήτησης επαγγελματιών που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς για τη δίκαιη διανομή των ωφελειών που προκύπτουν από τη δραστηριοποίηση στο χώρο του καφέ και εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας καφέ για όλους. Πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, μέσω της οποίας γινόμαστε όλοι αναπόσπαστο κομμάτι μιας μεγάλης αλυσίδας που ξεκινά από μια μικρή φάρμα στην άλλη γωνιά της γης και καταλήγει στην κούπα του καταναλωτή. Η Singe Estate κατηγορία αποτελείται από specialty ποικιλίες από μικροπαραγωγούς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι σέβονται τις διαδικασίες της φύσης και ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας. Η πιο πρόσφατη ποικιλία που παρουσιάσαμε στην αγορά αφορά τον Single Estate Rwanda Gisanga.

Για την προμήθεια του συγκεκριμένου καφέ, συνεργαστήκαμε με ιδιοκτήτες μικρών φαρμών στην περιοχή Mbuye της επαρχίας Ruhango, για να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας απτής διαφοράς στις ζωές και τα εισοδήματα των παραγωγών καφέ, ιδιαίτερα των γυναικών. Οι αγρότισσες είναι η ραχοκοκαλιά της Ρουάντα, καθώς οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Ο Rwanda Gisanga φέρνει στα καφεκοπτεία μας το έντονο άρωμα γυναίκας που συνοδεύει κάθε στάδιο παραγωγής και επεξεργασίας του και μαζί με αυτό εξασφαλίζει περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Οι γυναίκες παραγωγοί του νέου μας Single Estate προστατεύουν τα καφεόδεντρα των μικρών φαρμών στις οποίες απασχολούνται μέσα από βιώσιμες και οργανικές πρακτικές καλλιέργειας.

Για μια χώρα όπως η Ρουάντα, που η θέση της γυναίκας είναι αρκετά περιορισμένη, θεωρούμε μεγάλο επίτευγμα το γεγονός πως το 45% των καλλιεργητών είναι γυναίκες που εργάζονται ακούραστα και με καλή διάθεση για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Οι ίδιες αποτελούν παράδειγμα για τις μεθόδους τους που προάγουν τη βιωσιμότητα και μας εμπνέουν καθημερινά με την τόλμη και την εργατικότητά τους.

Jenny.Gr

Εκτός από την κ. Ράπτη, μας μίλησε και η Divine Mutuyimana, προμηθεύτρια της Coffee Island (που προέρχεται από οικογένεια παραγωγών και το όραμά της είναι η ενίσχυση των γυναικών) εξηγώντας το έμπρακτο όφελος αυτής της πρωτοβουλίας για τις τοπικές κοινότητες.

Η Coffee Island δίνει μεγάλη έμφαση στη στήριξη των γυναικών. Συγκεκριμένα, στη Ρουάντα, συνεργάζεται με φάρμες στις οποίες απασχολούνται αποκλειστικά γυναίκες, για την καλλιέργεια του Single Estate καφέ Rwanda Gisanga. Πώς έχει βοηθήσει αυτή η πρωτοβουλία τόσο εσάς όσο και τις τοπικές κοινότητες γενικότερα;

H υποστήριξη που προσφέρει η Coffee Island σε γυναίκες που απασχολούνται με την καλλιέργεια καφέ είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς. Σε ατομικό επίπεδο, ενισχύεται η θέση μας εντός των κοινοτήτων στις οποίες ζούμε και εργαζόμαστε, εξασφαλίζοντας μας ίση μεταχείριση, σταθερό, δίκαιο εισόδημα, οικονομική ανεξαρτησία, ασφάλεια και εκπαίδευση. Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουμε τις ηγετικές μας ικανότητες, να αναλάβουμε θέσεις ευθύνης και να εξελιχθούμε. Η στήριξη της Coffee Island αποτελεί για εμάς κίνητρο ώστε να αυξήσουμε τους όγκους παραγωγής και να επεκτείνουμε τις γεωργικές μας δραστηριότητες.

Σε επίπεδο κοινότητας, η προσφορά της Coffee Island είναι εξίσου σημαντική, αφού συμβάλλει στην περαιτέρω εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στην ανάπτυξη συνεταιριστικών σχημάτων, στην διευκόλυνση της πρόσβασης σε πόρους και σε υπηρεσίες παροχής πίστωσης και στην προώθηση νέων, βιώσιμων τεχνικών καλλιέργειας που σέβονται το περιβάλλον.