UPDATE

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου


JTeam

11 Οκτωβρίου 2023

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου
NurPhoto / Getty Images
Σε συναγερμό βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Όλες τις μεταβλητές και τους κινδύνους για τη χώρα μας από τον πόλεμο της Χαμάς στο Ισραήλ εξετάζουν ενδελεχώς στην κυβέρνηση, προκειμένου να θωρακίσουν τη χώρα για παν ενδεχόμενο. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ενδεχόμενοι κραδασμοί στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και μία νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Στο πεδίο της οικονομίας πάντως κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται σίγουρα ότι η ελληνική οικονομία δεν θα κλυδωνιστεί, καθώς την τελευταία τετραετία έχει δημιουργήσει ισχυρές άμυνες και αναπτύσσεται με ταχείς και βιώσιμους ρυθμούς.

Jenny.Gr
Anadolu Agency / Getty Images

Σημειώνουν εξάλλου ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κινούνται διαρκώς σε ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και της κοινωνικής ευαισθησίας, αποφεύγοντας την παροχολογία και τα μέτρα χωρίς μέτρημα, που εξασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε χθες στο ΣΕΒ τη βούληση για ταχεία υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εφησυχάσει ή να συμβιβαστεί τη δεύτερη 4ετία διακυβέρνησης της ΝΔ.

Επισήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση δεν παρεκκλίνει από τη δημοσιονομική πειθαρχία ώστε να εξασφαλίσει τον διαρκή δανεισμό με ελκυστικό επιτόκιο.

Kωδικοποιώντας την ανάπτυξη στην οποία στοχεύει έκανε λόγο για διατήρηση των υψηλών ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξης οι οποίοι θα ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και για μία ανάπτυξη «που θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, θα οδηγεί στη σύγκληση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς και θα έχει έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης για να μην αυξάνονται οι ανισότητες».

Nέες μεταναστευτικές ροές

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία για ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας εξαιτίας της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Tην ανησυχία αυτή υπογράμμισε ως υπαρκτή και δημόσια χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με την Εσθονή ομόλογό του, εκπέμποντας παράλληλα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι προκλήσεις στο συγκεκριμένο πεδίο δεν θα αντιμετωπιστούν αν η Ευρώπη δεν δράσει πιο συντονισμένα.

Jenny.Gr

Το σύνολο, δε, των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας μας είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο φαινόμενο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και αναπροσαρμόζοντας κατά περίπτωση το σχεδιασμό τους.

«Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής που φιλοξενεί μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές και δεν αποκλείεται να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για τη σύναψη μίας συμφωνίας με την Τουρκία συμπληρωματικά στην ευρωτουρκική του 2016 με στόχο τη μείωση των ροών μέσω της εντατικότερης δράσης των τουρκικών αρχών για την πάταξη των δικτύων διακινητών στα τουρκικά παράλια και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας στις επιστροφές, καθίσταται ακόμα πιο σημαντική.

Με φόντο τη στάση του επιτήδειου ουδέτερου που τηρεί ο Ταγίπ Ερντογάν έναντι των φρικαλεοτήτων στο Ισραήλ πάντως, το «καρφί» του Πρωθυπουργού για όσους τηρούν «ίσες αποστάσεις» ερμηνεύεται και ως μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό, ενώ ο 21ος αιώνας δεν χωρά ούτε άλλες εστίες βίας, ούτε προσχήματα θρησκευτικών ή εθνοτικών διαφορών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Mε πληροφορίες από Reader.gr