UPDATE

Έφτιαξαν συσκευή που μπορεί να αναπαράγει τα όνειρά μας


JTeam

30 Οκτωβρίου 2023

Έφτιαξαν συσκευή που μπορεί να αναπαράγει τα όνειρά μας
Μια νέα συσκευή επιστημόνων μπορεί και διαβάζει τα όνειρα

Σε μια συναρπαστική ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες καθώς βρήκαν έναν τρόπο για να μπορούν να διαβάζουν τα όνειρα. Η ομάδα επιστημόνων από το ATR Computational Neuroscience Laboratories στο Κιότο της Ιαπωνίας, χρησιμοποίησε ένα τροποποιημένο μηχάνημα σάρωσης μαγνητικής τομογραφίας (MRI) και ένα μηχάνημα εγκεφαλογραφήματος (EEG) για να μπορέσει να εξετάσει τα όνειρα.

Η μελέτη έγινε με 3 συμμετέχοντες, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έγινε με την τοποθέτηση των συμμετεχόντων σε μαγνητικό τομογράφο σε πολλά χρονικά μπλοκ 3 ωρών, για 10 ημέρες. Επίσης, είχαν το μηχάνημα EEG συνδεδεμένο στο κεφάλι των συμμετεχόντων για να λαμβάνουν τα μικροσκοπικά ηλεκτρικά σήματα που δημιουργούσε ο εγκέφαλος.

Παράλληλα, το μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας είχε επεξεργαστεί έτσι ώστε να παρέχει λειτουργικές μετρήσεις μαγνητικής τομογραφίας, εντοπίζοντας αλλαγές στη ροή του αίματος καταγράφοντας εικόνες σε διαφορετικά στάδια του ύπνου.

Η διαδικασία «ανάγνωσης» του ονείρου

Η ομάδα έδωσε βάση στο πρώτο στάδιο ύπνου non-rem, δηλαδή μερικά λεπτά τον ύπνο όπου συχνά εμφανίζονται γρήγορες και σποραδικές παραισθήσεις. Σύμφωνα με την Unilad, οι συμμετέχοντες ξύπνησαν αφού μπήκαν στο πρώτο στάδιο ύπνο και του ζητήθηκε να περιγράψουν τι είχαν ονειρευτεί (αυτό έγινε περίπου 200 φορές).

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα πιο συνηθισμένα πράγματα που ονειρεύτηκαν οι συμμετέχοντες και αργότερα τους έδειξαν φωτογραφίες από το διαδίκτυο αυτών των αντικειμένων ενώ βρίσκονταν ακόμα στο μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας, αλλά αυτή τη φορά, όταν ήταν ξύπνιοι.

Η ομάδα για να κατανοήσει το μοτίβο των ονείρων, έκανε σύγκριση στις σαρώσεις των εγκεφάλων των συμμετεχόντων από τη μηχανή μαγνητικής τομογραφίας όταν ήταν ξύπνιοι και όταν κοιμόντουσαν και ονειρεύονταν πράγματα. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αναλύθηκαν από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), με τα αποτελέσματα του αλγορίθμου να βοηθούν τους επιστήμονες να δημιουργήσουν βασικές εικόνες ονείρων τις οποίες ομαδοποίησαν σε βίντεο.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας

Οι συμμετέχοντες περιγράφοντας τα όνειρα τους, αποδείχτηκε πως ήταν όντως αρκετά κοντά με τα βίντεο που είχαν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Ο αλγόριθμος είναι σε θέσει να προβλέψει σωστά τι είχε δει ο κάθε ένας κατά 60%. Μπορούσε να περιγράψει καλύτερα τη διαφορά των ατόμων και μιας σκηνής, παρά να μπορέσει να αναγνωρίσει λεπτομέρειες σε μια σκηνή (π.χ. Να περιγράψει αν κάποιος ονειρεύεται έναν άνθρωπο σε έναν δρόμο ή ένα κτήριο).