UPDATE

Αφγανιστάν: Γυναίκες θάφτηκαν ζωντανές μετά τον σεισμό - Φοβούνταν να βγουν χωρίς χιτζάμπ


Ερασμία Αρβανιτά

1 Νοεμβρίου 2023

Αφγανιστάν: Γυναίκες θάφτηκαν ζωντανές μετά τον σεισμό - Φοβούνταν να βγουν χωρίς χιτζάμπ
Μία ακόμα είδηση που προστίθεται στην ήδη μεγάλη, θλιβερή λίστα, με όσα βιώνουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν 

Ζωντανές στα σπίτια τους θάφτηκαν Αφγανές γυναίκες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε το δυτικό Αφγανιστάν στις 7 Οκτωβρίου. Ο λόγος; Φοβούνταν να βγουν έξω χωρίς το χιτζάμπ τους.

Μιλώντας στην Telegraph, μια διασώστρια τόνισε πως οι άνδρες διασώστες ήταν απρόθυμοι να βοηθήσουν τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των γυναικών. Οι όποιες προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίστηκαν και από οδηγία των Ταλιμπάν, που απαγορεύει σε γυναίκες και άνδρες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους να αναμειγνύονται.

90% των θυμάτων στην πόλη της Χεράτ ήταν γυναίκες και παιδιά

Αξιωματούχος του τομέα της υγείας στην περιοχή, σημείωσε ότι «περισσότεροι πληγέντες ήταν γυναίκες και παιδιά, επειδή βρίσκονταν στο σπίτι τους όταν χτύπησε ο σεισμός». Μάλιστα, ο ΟΗΕ αποκάλυψε ότι πολλές από τις γυναίκες που επλήγησαν από τον σεισμό δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια, χωρίς τη βοήθεια ενός άνδρα συγγενή.

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι περιορισμένες στο σπίτι τους, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες σχετικά με το τι επιτρέπεται και δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να κάνουν τα τελευταία χρόνια. «Όταν οι φυσικές καταστροφές συμβαίνουν, οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο και συχνά θεωρούνται λιγότερο σημαντικές στην αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε η Άλισον Νταβιντιάν, ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, σε μήνυμά της προς το Associated Press.

Ο σεισμός στοίχησε τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, ενώ μαζί με τους μετασεισμούς που ακολούθησαν έχουν καταστραφεί περισσότερα από 21.500 σπίτια. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, 154.000 άνθρωποι βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι 15 χωριά έχουν καταστραφεί, ενώ 41 έχουν πληγεί μέτρια ή σοβαρά.