UPDATE

The Palestinian Museum: Ένα μουσείο με πλούσιο ψηφιακό αρχείο για να γνωρίσεις καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό της Παλαιστίνης


JTeam

6 Νοεμβρίου 2023

The Palestinian Museum: Ένα μουσείο με πλούσιο ψηφιακό αρχείο για να γνωρίσεις καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό της Παλαιστίνης
Instagram/ palmuseum
Τη στιγμή που τα θύματα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας οξύνεται, υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες τις οποίες οφείλουμε να γνωρίζουμε 

Τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου ξεκίνησε η αιματηρή σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Πλέον, τα νεώτερα στοιχεία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, ενώ 4.008 εξ’ αυτών είναι παιδιά και 2.550 γυναίκες.

Τη στιγμή που τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με πληθώρα πληροφοριών να κάνουν συνεχώς τον γύρο του διαδικτύου, οφείλουμε να γνωρίζουμε όλες τις πλευρές της ιστορίας. Εξάλλου, καμία κατάσταση δεν μπορεί να γίνει κατανοητική εκτός των ιστορικών πλαισίων. Ο πολιτισμός αποτελεί πάντα ένα «παράθυρο» προς την ελπίδα.

Κι αυτό επιχειρεί να κάνει το «Palestinian Museum». Να ρίξει «φως» στην ταυτότητα και τον πολιτισμό της Παλαιστίνης.

Λίγα λόγια για το μουσείο

Το Palestinian Museum είναι ένα μουσείο στο Birzeit, στη Δυτική Όχθη, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 18 Μαΐου 2016 και επιχειρεί να προωθήσει τον παλαιστινιακό πολιτισμό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Αποτελεί έργο του Welfare Association, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού και ουσιαστικά παρουσιάζει όλα όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε για την παλαιστινιακή ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνία, από μία διαφορετική οπτική γωνία.

Στο πλούσιο ψηφιακό του αρχείο -που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και μία διαδραστική εγκυκλοπαίδεια, μπορεί κανείς να γνωρίσει καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την ταυτότητα του Παλαιστινιακού λαού.

Η παραγωγή και διάδοση αυτών των πληροφοριών για την Παλαιστίνη, το λαό και την ιστορία της είναι απαραίτητα, ώστε την επόμενη φορά η φράση «δεν γνώριζα» να μην αποτελεί δικαιολογία.