UPDATE #NOW

Γάζα: Εκατόμβη νεκρών από βομβαρδισμό νοσοκομείου - Το blame game από το Ισραήλ και η έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ


JTeam

18 Οκτωβρίου 2023

Γάζα: Εκατόμβη νεκρών από βομβαρδισμό νοσοκομείου - Το blame game από το Ισραήλ και η έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ
AP
Τραγικές στιγμές καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στη Γάζα μετά τον βομβαρδισμό του χριστιανικού νοσοκομείου «Al-Ahli Arab Baptist», με το Ισραήλ και τη Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση

Από τη μεγάλη καταστροφή στο νοσοκομείο έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως αναφέρουν πληροφορίες του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, τουλάχιστον 500 άνθρωποι ενώ εκφράζονται φόβοι για περισσότερους νεκρούς. Την ίδια ώρα, διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, δημοσιεύουν την πρώτη –επιβεβαιωμένη– φωτογραφία από τη σκηνή του βομβαρδισμού στη Γάζα.

Jenny.Gr
@Timesofgaza

​​​​​​Στη σχετική φωτογραφία φαίνεται η έκταση της επίθεσης, καθώς και μέλη του νοσηλευτικού ιδρύματος να τρέχουν πανικόβλητοι. ​Την ίδια ώρα, γίνεται λόγος πως ο αριθμός των τραυματιών είναι εξίσου τεράσιος, χωρίς να υπάρξουν νεότερες πληροφορίες για το ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Γάζα: Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της Παλαιστίνης, τριήμερο εθνικό πένθος για την επίθεση στο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας.

«Αυτό που λαμβάνει χώρα, πρόκειται περί γενοκτονίας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτό το μακελειό. Η σιωπή δεν είναι, πλέον, αποδεκτή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ελέγχει τη Δυτική Όχθη.

Blame game από το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο

Ο ισραηλινός στρατός, αργά το βράδυ της Τρίτης, αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, και την απέδωσε στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, λέγοντας ότι τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού υποδεικνύουν ότι το νοσοκομείο επλήγη κατά την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση. Τελικά, ωστόσο, αυτό δεν πήγε και τόσο καλά...

«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δείχνει ότι μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα τη στιγμή που επλήγη», δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων σε ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με πληροφορίες βασισμένες σε αρκετές πηγές που έχουμε στα χέρια μας, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Χρήστες του Twitter, ωστόσο, παρατήρησαν πως στο βίντεο που «ανέβασαν» οι Ισραηλινοί ως «αποδεικτικό στοιχείο», οι ώρες δεν ταιριάζουν ενώ υπάρχει μια απόκλιση τουλάχιστον μισής ώρας ανάμεσα στο μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας και του υποτιθέμενου λάθους που έκαναν οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι. Αμέσως, το λάθος έγινε viral και λίγο αργότερα ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να κάνει edit στο tweet, να αφαιρέσει το βίντεο (ίσως να το επαναφέρει αργότερα με αλλαγμένη ώρα) αλλά να αφήσει τον ισχυρισμό πως το νοσοκομείο χτυπήθηκε από ένοπλους Παλαιστίνιους.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας, έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

Η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο κ. Πολιάνσκι ανέφερε πως θα εισηγηθεί να προστεθεί στο κείμενο σθεναρή καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο.

«Υποβάλαμε τροπολογία που αφορά την καταδίκη των πληγμάτων στη Γάζα, την καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί Αλ Αραμπί», ανέφερε ο κ. Πολιάνσκι.

Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται εν πτήσει προς το Ισραήλ, διπλωματικές πηγές δήλωναν πως αναμένουν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, τη χώρα που ασκεί την προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Με πληροφορίες από Reader.gr