UPDATE

To savoir vivre των αεροπλάνων: Οι άγραφοι κανόνες των πτήσεων


JTeam

10 Νοεμβρίου 2023

To savoir vivre των αεροπλάνων: Οι άγραφοι κανόνες των πτήσεων
Τι ενοχλεί περισσότερο τους επιβάτες σε μια πτήση;

Τα αεροπορικά ταξίδια έχουν γίνει πιο εύκολα από ποτέ - κλείνεις εισιτήριο σε δευτερόλεπτα και πηγαίνεις σε κάθε γωνιά της γης. Μέχρι να φτάσεις, όμως, το ταξίδι μπορεί να καταντήσει κουραστικό και όχι τόσο ευχάριστο, ειδικά αν έχεις τους λάθους ανθρώπους γύρω σου. Και δεν μιλάμε για παρέα, αλλά για συνεπιβάτες.

Σε έκθεση της εταιρείας πληροφοριών Morning Consult αναφέρεται πως «ό,τι κι αν κάνετε σε ένα αεροπλάνο, πιθανότατα ενοχλείτε τουλάχιστον έναν επιβάτη». Εξαιτίας της εγγύτητας στις θέσεις, δεν είναι και δύσκολο άραγε. Υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, οι οποίες θεωρούνται αγενής έως βίαιες και γι' αυτό υπάρχουν μερικοί «άγραφοι νόμοι» για τις πτήσεις. «Όταν παραβιάζονται οι άγραφοι κανόνες της εθιμοτυπίας των αεροπορικών εταιρειών, μπορεί να προκληθεί σοβαρή σύγκρουση», γράφει η Λίντσεϊ Ροσκ, αναλυτής ταξιδιών και φιλοξενίας στο Morning Consult και δεν έχει άδικο.

Jenny.Gr

Μάλιστα οι κακές συμπεριφορές οδηγούν συχνά ένα στους πέντε επιβάτες να μην θέλει να ξαναταξιδέψει με αεροπλάνο. Σύμφωνα με την έκθεση, στην κορυφή της λίστα των «κακών τρόπων», με το 71% των επιβατών να δηλώνει την αγανάκτησή του είναι η καταπάτηση του προσωπικού τους χώρου. Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται οι «ανθυγιεινές συμπεριφορές».

Όταν για παράδειγμα ο διπλανός επιβάτης αποφασίσει να βγάλει τα παπούτσια του, να κόψει τα νύχια του ή ταξιδέψει άρρωστος, βήχοντας, φυσώντας τη μύτη του ή όλα αυτά μαζί. Κι αν οι Ευρωπαίοι μπορεί απλά να ενοχληθούν, η συμπεριφορά αυτή είναι εντελώς αποκρουστική στους Ασιάτες (49%) και στους Άραβες (38%) σύμφωνα με έρευνα της YouGov.

Την πρώτη πεντάδα των εκνευριστικών συμπεριφορών ολοκληρώνουν επιβάτες που ακούνε μουσική ή παρακολουθούν ταινίες χωρίς να φορούν ακουστικά, «διασκεδάζοντας» με τις προτιμήσεις τους όλο το αεροπλάνο και φυσικά οι μεθυσμένοι.

Οι «άγραφοι κανόνες» των αεροπορικών ταξιδιών

Ένας από τους άγραφους κανόνες είναι να μην μπαίνεις μπροστά από τους συνεπιβάτες σου κατά την είσοδο ή έξοδο από την καμπίνα του αεροπλάνου, για να βάλεις ή να βγάλεις πρώτος τη βαλίτσα ή το σακίδιο σου από τα ντουλαπάκια, σύμφωνα με το CheapAir.com.

Επίσης, εάν οι αποσκευές περιορίζονται σε κάποιο υπερμέγεθες σακίδιο στον ώμο, καλό είναι να μην χτυπά πάνω στα κεφάλια άλλων επιβατών που βρίσκονται πίσω ή κάθονται ήδη. Μην «ξαπλώνεται» το κάθισμά σας μέχρι τέλους σε σημείο που να μην έχει ο πίσω επιβάτης χώρο να αναπνεύσει.

Σχετικά με τα μωρά, οι περισσότεροι επιβάτες (57%), αν και ενοχλούνται όταν ένα μωρό ή ένα παιδί φωνάζει, στριγκλίζει ή φέρεται κακομαθημένα, συνήθως το παραβλέπουν αν και περιμένουν από τους γονείς να έχουν προβλέψει μια τέτοια συμπεριφορά και να έχουν λάβει τα μέτρα τους.

Να φροντίσουν ώστε το μωρό να έχει φάει ώστε να μην πεινάει, να έχουν μαζί τους πάνες ώστε να το αλλάξουν, παιχνίδια και ζωγραφιές για να το απασχολήσουν ή να καταφέρουν να το κοιμίσουν.