Εσένα, θα σου έκαναν λοβοτομή; Άρθρο των NY Times από το '37 έχει τα συμπτώματα
Στεφανία Παπαδημητρίου
24 Νοεμβρίου 2023
Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 1937, οι NY Times αναφέρθηκαν για πρώτη φορά σε μία «νέα τεχνική στον εγκέφαλο που λέγεται ότι βοήθησε το 65% των ψυχικά άρρωστων στους οποίους εφαρμόστηκε πειραματικά, ως τελευταία λύση, αλλά κάποιοι κορυφαίοι νευρολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί». Το άρθρο είχε τίτλο «Χειρουργείο στους ψυχασθενείς – Αναφέρεται ανακούφιση από εμμονές». Η επέμβαση, φυσικά, ήταν η λοβοτομή.
Αρχικά, να δούμε πώς περιέγραφαν τη λοβοτομή. Ήταν «η νέα επέμβαση στην ψυχή». Ένα «ψυχο-χειρουργείο, το οποίο λέγεται πως κόβει τα άρρωστα κομμάτια της ανθρώπινης προσωπικότητας και μεταμορφώνει άγρια ζώα σε μερικές ώρες».
Σύμφωνα με την Britannica, οι πρώτες λοβοτομές ξεκίνησαν κοντά στο 1880, από τον Σουηδό γιατρό Γκότλιμπ Μπούκχαρντ. Είχε αφαιρέσει κομμάτια του εγκεφαλικού φλοιού ασθενών που υπέφεραν από ακουστικές ψευδαισθήσεις και άλλα συμπτώματα που αργότερα ταυτοποιήθηκαν ως σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή. Μετά την επέμβαση, ο ένας πέθανε, ο άλλος αυτοκτόνησε, και οι υπόλοιποι ηρέμησαν.
Η λοβοτομή ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλής στους ιατρικούς κύκλους το 1935, όταν Αμερικανοί αφαίρεσαν τμήματα του μετωπιαίου λοβού χιμπατζήδων και, έναν χρόνο μετά, ο Πορτογάλος Αντόνιο Έγκας Μονίζ, έκανε το ίδιο αλλά σε άνθρωπο. Μαζί με τους βοηθούς του, ολοκλήρωσε 40 λοβοτομές ως το 1937 και η διαδικασία που ακολούθησε, είναι αυτή που παγιώθηκε.
Για να σου κάνουν λοβοτομή, δεν χρειαζόταν να δώσεις τη συγκατάθεσή σου. Γονείς, σύζυγοι και γιατροί μπορούσαν να κανονίσουν την επέμβαση, χωρίς καν να το μάθει το άτομο που του πετσόκοβαν το μυαλό. Φυσικά, οι περισσότερες λοβοτομές γίνονταν σε γυναίκες.
Οι ΝΥ Times, σ’ εκείνο το άρθρο της 7ης Ιουνίου 1937, ανέφεραν τα συμπτώματα. Μέτρα πόσα έχεις.
- Ένταση
- Ανησυχία
- Άγχος
- Κατάθλιψη
- Αϋπνία
- Αυτοκτονικές σκέψεις
- Παραισθήσεις
- Ψευδαισθήσεις
- Πανικός
- Μελαγχολία
- Εμμονές
- Υστερική παράλυση
- Ψυχαλγησία (πόνους με ψυχικά αίτια)
- Νεύρωση στομάχου
- Ανεξέλεγκτο κλάμα
Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποβλήθηκαν σε λοβοτομή. Είναι επίσης αδύνατο να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα της διαδικασίας. Πολλοί ανακάλυψαν χρόνια αργότερα ότι είχαν κάνει την επέμβαση, ενώ ορισμένοι, δεν το έμαθαν ποτέ.