UPDATE

Πώς ξεκίνησε το έθιμο της «Black Friday» και πότε ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα


JTeam

24 Νοεμβρίου 2023

Πώς ξεκίνησε το έθιμο της «Black Friday» και πότε ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα
Όσα ξέρουμε για την μεγάλη γιορτή του εμπορίου (και του καταναλωτισμού)

Είναι πολλές οι ιστορίες που συνδέονται με την «Black Friday», όπως επίσης και τα οικονομικά σκάνδαλα που την αφορούν. Κάθε τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη, (δηλαδή σήμερα) οι μισοί καταναλωτές ανυπομονούν για την εξόρμηση στα καταστήματα και την αναζήτηση των καλύτερων προσφορών και οι υπόλοιποι μισοί δυσανασχετούν από τα πλήθη στα καταστήματα, την κούραση, και την όλη αποθέωση του υπερκαταναλωτισμού.

Όπως και να 'χει η Black Friday εξακολουθεί να είναι ένα φαινόμενο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το οποίο πραγματοποιείται δυναμικά και στην Ελλάδα από το 2015, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά. Η Μαύρη Παρασκευή καθιερώθηκε ως η μεγάλη γιορτή του εμπορίου και του καταναλωτισμού. Για πρώτη φορά ο όρος χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 1869 προκειμένου να περιγράψει μια από τις χειρότερες ημέρες για το Αμερικάνικο χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1869 προέκυψε ένα οικονομικό σκάνδαλο, από δυο μεγάλους κερδοσκόπους. Ο Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ, ήταν ιδιοκτήτες της σιδηροδρομικής γραμμής Errie. Δυο εκατομμυριούχοι της Wall Street που επιχείρησαν να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν για να ανέβει η τιμή του και μετά να το πουλήσουν σε αστρονομικό ποσό.

Jenny.Gr


Το εγχείρημα τους αυτό όμως, έγινε γνωστό λίγες ημέρες αργότερα, με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να πέσει κατά 30 μονάδες και η αγορά να χρεοκοπήσει. Χιλιάδες επενδυτές καταστράφηκαν οικονομικά και αρκετοί αυτοκτόνησαν. Η οικονομία των ΗΠΑ είχε υποστεί μεγάλη ζημιά, και έτσι η μέρα εκείνη ονομάστηκε «Βlack Friday».

Στο πέρασμα των χρόνων, ο συγκεκριμένος όρος παρέμεινε συνυφασμένος με την οικονομία, αλλά πήρε θετική χροιά. Τα έσοδα και οι οικονομικές επιτυχίες των εταιρειών, σημειώνονταν με έντονο μαύρο χρώμα. Ενώ αντίθετα, οι αποτυχίες και οι οικονομικές ζημιές με κόκκινο χρώμα.

Γιατί ονομάστηκε «Μαύρη Παρασκευή» και όχι «Μεγάλη Παρασκευή»

Το 1961 ο όρος «Black Friday» ήρθε ξανά στο προσκήνιο, καθώς μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», γνωστή και ως γιορτή του «Thanksgiving» στις ΗΠΑ, παρουσιάστηκε μια τεράστια εισροή των πολιτών στα καταστήματα, ενόψει Χριστουγέννων. Η κίνηση, ο κόσμος, οι αγορές και τα ψώνια, αυξήθηκαν πιο πολύ από κάθε άλλη μέρα της ιστορίας και εξαιτίας του πανικού που επικράτησε στα μαγαζιά, η αστυνομία χρειάστηκε μέρες για να επαναφέρει την τάξη.

Οι καταστηματάρχες ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από τις πωλήσεις με αποτέλεσμα να θέλουν να ονομάσουν εκείνη την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη του 1961, ως «Μεγάλη Παρασκευή». Ωστόσο τελικά, πήρε το όνομα «Βlack Friday» για να είναι συνυφασμένη με τις οικονομικές επιτυχίες που σημειώνονταν στις εταιρείες με μαύρο χρώμα.