UPDATE

Αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου στην Ανταρκτική -Κίνδυνος για τεράστια οικολογική καταστροφή


JTeam

26 Νοεμβρίου 2023

Αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου στην Ανταρκτική -Κίνδυνος για τεράστια οικολογική καταστροφή
pexels
Είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη και κινείται γρήγορα, λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και των ρευμάτων που υπάρχουν στη θέλασσα 

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, το οποίο ονομάζεται Α23a και βρίσκεται στην Ανταρκτική, αποκολλήθηκε και άρχισε να κινείται.

Την δυσάρεστη αυτή είδηση δημοσίευσε τόσο το Reuters, όσο και το BBC. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το συγκεκριμένο παγόβουνο είχε αρχικά αποκολληθεί από τις ακτές το 1986, αλλά αμέσως κόλλησε στο σημείο που βρισκόταν.

Είναι τεράστιο σε μέγεθος -φαντάσου πως είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη- και αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες είναι πως το παρακολουθούν από τους δορυφόρους να κινείται γρήγορα, λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και των ρευμάτων που υπάρχουν στη θέλασσα.

«Είναι σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας Όλιβερ Μαρς.

Και κατόπιν πρόσθεσε: «Με την πάροδο του χρόνου μάλλον έχει λεπτύνει ελαφρώς και έχει αυτή τη μικρή επιπλέον άνωση που του επέτρεψε να σηκωθεί από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθηθεί από τα ωκεάνια ρεύματα».

Τα πιθανά σενάρια για την πορεία του παγόβουνου

Ο ίδιος επιστήμονας ανέφερε και στα δύο σενάρια που παίζουν για το πως μπορεί να εξελιχθεί η πορεία του το επόμενο διάστημα.

Το ένα είναι να σταθεροποιηθεί στην περιοχή της Νότιας Γεωργίας, προκαλώντας προβλήματα στα εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί -ναι, με απλά λόγια θα μπλοκάρει τις διαδρομές σίτισής τους.

Το δεύτερο είναι να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να λιώσει σταδιακά ή να κινηθεί προς τη Νότια Αφρική και να πλήξει τη ναυσιπλοΐα.

Και τα δύο παραπάνω, όπως καταλαβαίνεςι πολύ καλά, είναι εφιαλτικά.