UPDATE

Γυναίκες στο ελληνικό σινεμά: Τι λένε τα στοιχεία και η εμπειρία


JTeam

29 Νοεμβρίου 2023

Γυναίκες στο ελληνικό σινεμά: Τι λένε τα στοιχεία και η εμπειρία
Με αφορμή το πρόσφατο φεστιβάλ WIFT μιλήσαμε με γυναίκες από το χώρο του κινηματογράφου για το τι σημαίνει να αγωνίζεσαι απέναντι σε αποθαρρυντικές συμπεριφορές, δυσκολίες, στερεότυπα, ελλιπές ή ανύπαρκτο υποστηρικτικό πλαίσιο

Τα τελευταία επτά χρόνια κοντά στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών διοργανώνεται το Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο. Αυτόν τον Νοέμβριο ήταν ένα τετραήμερο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος αφιερωμένο στις «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», τις Ελληνίδες γυναίκες – επαγγελματίες του κινηματογράφου, από όλες τις ειδικότητες, που διακρίθηκαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου με ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους. Επιπλέον, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώθηκε διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μικρού μήκους από Ελληνίδες δημιουργούς με τίτλο «Μικρές Γυναικείες Ιστορίες».

WIFT- Τι είναι και τι κάνει;

WIFT σημαίνει Women in Film and Television και είναι το κορυφαίο δίκτυο γυναικών και εν γένει θηλυκοτήτων που εργάζονται σε όλους τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων. Το WIFT GR αποτελεί μέρος ενός διεθνούς δικτύου που ιδρύθηκε το 1973 στο Λος Άντζελες από λευκές γυναίκες που κατάλαβαν ότι από τους 142 τότε ενεργούς σεναριογράφους, μόνο οι 2 ήταν γυναίκες. Σήμερα έχει περισσότερα από 50 παραρτήματα σε έξι ηπείρους, που εκπροσωπούν περισσότερα από 15.000 μέλη και εργάζονται για τον ίδιο στόχο: την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ρόλος του ελληνικού δικτύου είναι να αναδεικνύει το έργο των γυναικών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, να ενδυναμώνει τις γυναίκες προβάλλοντας τα επιτεύγματά τους, να προσφέρει υπηρεσίες επιμόρφωσης και να ενεργεί υποστηρικτικά ως κοινότητα για τα συμφέροντα των γυναικών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr