UPDATE

Οι Σουηδοί έφτιαξαν την εκστρατεία «Πείτε ένα γεια» για να ενθαρρύνουν την απλή κοινωνική επαφή


JTeam

1 Δεκεμβρίου 2023

Οι Σουηδοί έφτιαξαν την εκστρατεία «Πείτε ένα γεια» για να ενθαρρύνουν την απλή κοινωνική επαφή
Οι Σουηδοί, είναι με διαφορά ο λιγότερο ομιλητικός πολιτισμός

Μπορεί ένα ταξίδι στη Σουηδία να είναι μια ολόκληρη εμπειρία, με μπόλικο πάγο και χιόνι, με μοσχω μυρισμένους φούρνους και concept stores, αλλά σίγουρα δεν είναι το κατάλληλο μέρος αν θες να γνωρίσεις κόσμο. Βασικά, να γνωρίσεις κόσμο το έχεις ξεχάσει, δεν είναι καν το κατάλληλο μέρος για να πεις ένα «γεια», σε κάποιον άγνωστο, πόσο μάλλον ντόπιο.

Για τους Σουηδούς, οι απλές κοινωνικές επαφές ή η κουβέντα στο όρθιο, είναι κάτι μάταιο και ανούσιο. Μάλιστα, οι Σουηδοί στο συγκεκριμένο είδος συνομιλίας αποδίδουν τον χαρακτηρισμό «kallprat», που στα σουηδικά σημαίνει «ψυχρή συζήτηση», αλλά και τον χαρακτηρισμό «dödprat» που σημαίνει «νεκρή συζήτηση».

Jenny.Gr

Πού οφείλεται αυτή η απέχθεια των Σουηδών προς τις κοινωνικές επαφές;

Σύμφωνα με έρευνα του ΒΒC, o βαθύτερος λόγος που οι Σουηδοί αποφεύγουν να συνομιλούν στον δρόμο έστω και για τις τυπικές κοινωνικές επαφές, είναι επειδή πιστεύουν πως ο σκοπός μίας συζήτησης είναι η ανταλλαγή ουσιαστικών πληροφοριών και όχι η ψιλοκουβέντα.

Η εκστρατεία «Πείτε ένα γεια»

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, η Λουλέα, πρωτεύουσα της βορειότερης κομητείας της Σουηδίας, Νορμπότεν, με περίπου 80 χιλ. πληθυσμό, στην προσπάθεια της να ενθαρρύνει τους κατοίκους να ανταλλάξουν χαιρετισμούς μεταξύ τους δημιούργησε μια επίσημη εκστρατείας με το όνομα «Πείτε ένα γεια».

Μεταξύ άλλων να σημειωθεί, πως η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται τόσο βόρεια που οι κάτοικοι βλέπουν το φως του ήλιου μόλις τρεις ώρες την ημέρα κατά τον χειμώνα, κάτι που πιθανόν συμβάλει στη φήμη τους περί συγκρατημένου χαρακτήρα και κάπως ψυχρών τρόπων.

Jenny.Gr


Οι διοργανωτές της εκστρατείας ελπίζουν πως η εν λόγω δράση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης των ντόπιων, ειδικά εκείνων που μπορεί να αισθάνονται μόνοι.

Αρκετοί επιστήμονες προσπαθώντας να εξηγήσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, αναφέρουν πως οι Σουηδοί, ζουν μια αραιοκατοικημένη χώρα με τεράστια έκταση, όπου για εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι συνήθιζαν να μιλούν σπάνια με άτομα έξω από τον άμεσο κύκλο τους. Όπως και να' χει, οι Σουηδοί, είναι με διαφορά ο λιγότερο ομιλητικός πολιτισμός.