UPDATE

Christmas traditions: 10 μοναδικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από όλο τον κόσμο


Ερασμία Αρβανιτά

24 Δεκεμβρίου 2023

Christmas traditions: 10 μοναδικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από όλο τον κόσμο
Unsplash/ Roman Kraft
Από ιδιαίτερες συνταγές, μέχρι πρωτότυπους μύθους, οι παραδόσεις των Χριστουγέννων σε σε κάθε άκρη του πλανήτη βρίσκουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στον χρόνο

Χριστουγεννιάτικα δέντρα, φωτάκια παντού, βιτρίνες με πολύχρωμα λαμπάκια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κάπως έτσι είναι η «τυπική» εικόνα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Μια εικόνα που άλλες φορές μοιάζει - και άλλες φορές διαφέρει, από όσα διαδραματίζονται κατά την περίοδο των γιορτών σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Από ιδιαίτερες συνταγές, μέχρι πρωτότυπους μύθους, οι παραδόσεις των Χριστουγέννων σε σε κάθε άκρη του πλανήτη βρίσκουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στον χρόνο. Και αυτό είναι ακόμα ένα μοναδικό στοιχείο των Χριστουγέννων, το ότι όχι μόνο να μας φέρνει πιο κοντά με τους ανθρώπους μας, αλλά το ότι μας χαρίζει υπέροχες εικόνες από διαφορετικές παραδόσεις. Εξερευνώντας αυτές τις παραδόσεις, καταλήγει κανείς σε ένα συμπέρασμα: Όλοι είμαστε τόσο διαφορετικοί, αλλά και και τόσο ίδιοι.

Εμείς, συγκεντρώσαμε τις πιο ιδιαίτερες παραδόσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, και στις παρουσιάζουμε.

Η κατσίκα του Γκέβλε στη Σουηδία

Οι γιορτές στην όμορφη σκανδιναβική χώρα ξεκινούν στις 13 Δεκεμβρίου, την ημέρα της Lucia, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Φυσικά, το αποκορύφωμα των γιορτών είναι την παραμονή των Χριστουγέννων. Ένα πάντως είναι το πρωτότυπο έθιμο από τη Σουηδία που κάνει πάντα τον γύρο του κόσμου, κι αυτό δεν είναι άλλο από την Gävlebocken.

Κάθε χρόνο, στην πόλη Γκέβλε υψώνεται μια κατσίκα από άχυρο - η οποία μοιάζει με την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη κατσίκα της Σουηδίας στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πλατεία του Κάστρου. Κάθε χρόνο, η αχυρένια κατσίκα υψώνεται στο ίδιο σημείο.

Το Φεστιβάλ Φαναριών στις Φιλιππίνες

Οι Φιλιππίνες κάθε χρόνο μετατρέπονται έναν χριστουγεννιάτικο παράδεισο. Η πόλη του Σαν Φερνάντο διοργανώνει το Ligligan Parul ή αλλιώς το Giant Lantern Festival, ένα γιγάντιο Φεστιβάλ Φαναριών. Ουσιαστικά, κάθε φανάρι συμβολίζει το Αστέρι της Βηθλεέμ και αποτελείται από χιλιάδες περιστρεφόμενα φώτα που φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό. Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ αποτελεί ουσιαστικά έναν διαγωνισμό με σκοπό να βρεθεί το μεγαλύτερο φανάρι, που κερδίζει κιόλας.

Τα Advent Calendars στην Ελβετία

Η ιδέα των Advent Calendars είναι το μικρό δώρο της Ελβετίας στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελβετία, αυτό το τελετουργικό περιλαμβάνει την κατασκευή των συγκεκριμένων ημερολογίων, στα οποία κάθε ημερομηνία κρύβει μικρές εκπλήξεις. Το μεγαλύτερο δώρο βρίσκεται πίσω από την ημερομηνία της παραμονής Χριστουγέννων. Τα Advent Calendars δίνονται στα παιδιά ως έκπληξη είτε φτιάχνονται μαζί ως διασκεδαστική δραστηριότητα.

Η Νύχτα των Μικρών Κεριών στην Κολομβία

Η εορταστική περίοδος είναι συνυφασμένη στην Κολομβία με τη Noche de las Velitas (Νύχτα των Μικρών Κεριών). Στις 7 Δεκεμβρίου, η χώρα τιμά τη Μαρία, τη μητέρα του Ιησού, και τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με τη συγκεκριμένη μαγευτική γιορτή που σηματοδοτεί την έναρξη των Χριστουγέννων. Οι Κολομβιανοί φωτίζουν τα σπίτια και τους δρόμους τους με εκατομμύρια λευκά και χρωματιστά κεριά, τοποθετημένα σε χάρτινα φανάρια με σχέδια. Ένα παρόμοιο έθιμο λαμβάνει χώρα και στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού.

Το κόκκινο κερί στην Ιρλανδία

Οι Ιρλανδοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με μια γοητευτική παράδοση. Ανάβουν ένα ψηλό, κόκκινο κερί, το οποίο και αφήνουν στο περβάζι ενός παραθύρου κατά τη διάρκεια της νύχτας των Χριστουγέννων. Αυτό, σηματοδοτήσει την έναρξη της εποχής της ζεστασιάς και της επιστροφής στο σπίτι, ενώ αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα απλό έθιμο. Οι καθολικοί Ιρλανδοί, αναγκασμένοι να αποδεχτούν την Εκκλησία της Ιρλανδίας, πίστευαν ότι το άναμμα ενός κόκκινου κεριού στο μπροστινό τους παράθυρο λειτουργούσε ως πρόσκληση στους καθολικούς ιερείς για μια λειτουργία στο σπίτι.

Το φαγητό στα KFC στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, οι πολίτες βρίσκουν έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και νόστιμο τρόπο για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Ξέχνα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα συναφή. Στην Ιαπωνία, οι οικογένειες πηγαίνουν στο τοπικό Kentucky Fried Chicken, ενώ η συγκεκριμένη παράδοση ξεκίνησε το 1974 μετά από μια άκρως επιτυχημένη διαφημιστική εκστρατεία. Η αλυσίδα γρήγορου φαγητού διατηρεί πολλά χρόνια τη χριστουγεννιάτικη δημοτικότητά της, με τους πολίτες να κάνουν τεράστιες ουρές έξω από τα KFC την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο Sinterklaas στην Ολλανδία

Ο Sinterklaas είναι μία φιγούρα που βασίζεται στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των παιδιών. Ουσιαστικά, είναι η ολλανδική ονομασία του Αγίου Νικολάου, του ανθρώπου που αναγνωρίζουν τα παιδιά από τη λευκή γενειάδα του και την κόκκινη κάπα του, καθώς και την κόκκινη μίτρα που φοράει. Τα Χριστούγεννα, τα παιδιά βάζουν ένα παπούτσι στην καμινάδα ή την πίσω πόρτα και ξυπνούν το πρωί για να βρουν μέσα λιχουδιές.

Ο καλοκαιρινός Δεκέμβρης στη Νέα Ζηλανδία

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά «Λευκά Χριστούγεννα», η περίοδος των Χριστουγέννων στη Νέα Ζηλανδία συμπίπτει με το καλοκαίρι. Χωρίς τζάκια ή πουλόβερ, πολλές από τις παραδόσεις των Νεοζηλανδών επικεντρώνονται στο μπάρμπεκιου. Τα Χριστούγεννα, οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται σε σπίτια για ένα χαλαρό μαγείρεμα με φρέσκα θαλασσινά, κρέας και εποχιακά λαχανικά. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Νέας Ζηλανδίας είναι το Pohutukawa, ένα παράκτιο αειθαλές δέντρο που ανθίζει με έντονο κόκκινο χρώμα τον Δεκέμβριο, προσφέροντας σκιά κατά τη διάρκεια των ηλιόλουστων ημερών.

Τα «Μικρά Χριστούγεννα» στη Νορβηγία

Στη Νορβηγία, η εορταστική περίοδος ξεκινά επίσημα στις 3 Δεκεμβρίου και ονομάζεται «julebord». Η 23η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως ημέρα των «Μικρών Χριστουγέννων». Εκείνη την ημέρα, η κάθε οικογένεια ακολουθεί το δικό της τελετουργικό, που μπορεί να περιλαμβάνει το στόλισμα του δέντρου, την κατασκευή ενός σπιτιού από μελόψωμο και την κατανάλωση risengrynsgrøt, δηλαδή ζεστού ρυζόγαλου.

Οι Pastorelas στο Μεξικό

Η μεξικανική χριστουγεννιάτικη περίοδος αρχίζει στις αρχές Δεκεμβρίου με το «Las Posadas», μια θρησκευτική πορεία που αναπαριστά το ταξίδι της Μαρίας και του Ιωσήφ. Αλλά, το έθιμο που κάνει το γύρο του κόσμου, είναι οι «Pastorelas», μέσω του οποίου τα μέλη της Εκκλησίας διηγούνται την ιστορία και το μήνυμα των Χριστουγέννων, σε όλο το Μεξικό. Ουσιαστικά, οι Pastorelas είναι θεατρικές αφηγήσεις της Γέννησης και συνυφασμένες με τα Χριστούγεννα σε κάθε γωνιά του Μεξικό. Είτε σε απομακρυσμένες κωμοπόλεις είτε στις μεγάλες πόλεις του Μεξικού, οι Pastorelas στήνουν το σκηνικό για ολόκληρο τον Δεκέμβριο.