WELL BEING

Τα 3 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ οι γιατροί τα Χριστούγεννα


JTeam

19 Δεκεμβρίου 2023

Τα 3 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ οι γιατροί τα Χριστούγεννα
Pexels/cottonbro studio
Οι συμβουλές που πρέπει κι εσύ να ακολουθήσεις

Τα Χριστούγεννα είναι μια εξαιρετικά πολυάσχολη περίοδος για πολλά άτομα. Λογικά και για σένα. Κοιμάσαι λιγότερο ό,τι συνήθως, ταξιδεύεις πιο πολύ και συναναστρέφεσαι περισσότερους ανθρώπους. Μερικές φορές, «ξεφεύγεις» λίγο από το κανονικό πρόγραμμά σου.

Όλες αυτές οι αλλαγές μπορούν να διαταράξουν σημαντικά τις βιολογικές διαδικασίες που διατηρούν το σώμα σε λειτουργία κάθε μέρα. Αυτό, με τη σειρά μπορεί να αυξήσει ακόμα και τις πιθανότητες ενός κρυολογήματος ή να σε κάνει να αισθάνεσαι σωματικά και ψυχικά κουρασμένος.

Για να μη μπεις, λοιπόν, στο νέο έτος νιώθοντας εξαντλημένος, παρακάτω μπορείς να δεις 3 πράγματα που δεν κάνουν οι γιατροί κατά τη διάρκεια των γιορτών.

  • Δεν δεσμεύονται υπερβολικά σε κοινωνικές συναναστροφές

Σύμφωνα με τον Δρ. Μπένεντικ Ιφέντι το να μην το παρακάνεις με τις κοινωνικές δραστηριότητες στις γιορτές, είναι σημαντικό για τη ψυχική υγεία. Ο ίδιος, σημειώνει ότι δεν κακό να λες «όχι», όταν δεν έχεις όρεξη να συναναστραφείς με πολύ κόσμο. Το ιδανικό, είναι να βρίσκεις ισορροπία ανάμεσα στο να ξεκουράζεσαι και στο να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου.

  • Δεν παραλείπουν εντελώς τη σωματική δραστηριότητα

Ο Δρ Έρικ Χόλντερ, φυσιοθεραπευτής του Yale Medicine, φροντίζει να κάνει κάποιου είδους γυμναστική και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Το να κάθεσαι πολλές ώρες – κάτι που τείνει να συμβαίνει αυτή την εποχή του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση αίματος στο σώμα σου (αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβων), να προκαλέσει πόνο στη μέση και τη σπονδυλική στήλη και να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Για την καταπολέμηση αυτών των κινδύνων για την υγεία, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη, δήλωσε ο Δρ Χόλντερ. Η σωματική δραστηριότητα προστατεύει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, ενισχύει τη διάθεσή σου και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

  • Δεν αφήνουν το άγχος να τους καταβάλει

Οι διακοπές είναι μια εγγενώς αγχωτική περίοδος, γι' αυτό και ο Δρ Μάτζιντ Μπάσιτ, καρδιολόγος του Memorial Hermann Medical Group, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς. Μπορεί να μην είναι δυνατόν να αποφύγεις εντελώς τα ερεθίσματα που προκαλούν άγχος, αλλά η διαχείριση αυτού του στρες είναι ζωτικής σημασίας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.