WELL BEING

5 συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια - Τι δεν θα έκανε ποτέ ένας οδοντίατρος


JTeam

13 Νοεμβρίου 2023

5 συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια - Τι δεν θα έκανε ποτέ ένας οδοντίατρος
5 πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ ένας οδοντίατρος στα δόντια του

Μπορεί οι οδοντίατροι σε πολλούς να φέρνουν φόβο και τρόμο, όμως είναι εκείνοι που μπορούν μας χαρίσουν ένα πραγματικά όμορφο, γερό και λαμπερό χαμόγελο. Και επειδή η φροντίδα του στόματος, και γενικότερα των δοντιών είναι μια πρόκληση, είναι μια κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε και να συμβουλευτούμε τους ειδικούς που, στη HuffPost, μοιράστηκαν τι δεν θα έκαναν ποτέ στα δόντια τους. Άλλωστε, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, για την υγεία των δοντιών και αυτές είναι οι συνήθειες που δεν θα υιοθετούσαν ποτέ:

  • Δεν θα έτρωγαν ποτέ παγάκια

Κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όλο και κάποιον θα δεις να μασάει παγάκια μόλις τελειώσει το ρόφημα του. Κάτι τέτοιο όμως είναι καταστροφικό για τα δόντια. «Πολλά άτομα πιστεύουν πως δεν έγινε και τίποτα αν μασήσουν λίγο πάγο. Στην πραγματικότητα όμως, πέρα από το γεγονός πως τα παγάκια είναι σκληρά και δημιουργούν τριβή στα δόντια, είναι και κρύα. Όπως γνωρίζουμε οι πολύ κρύες ή ζεστές θερμοκρασίες, προκαλούν ευαισθησία. Και με ένα παγάκι το κρύο και το σκληρό υλικό του, είναι ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός για τα δόντια», δηλώνει η καθηγήτρια οδοντιατρικής Δρ. Νάταλι Πίτερσον.

  • Δεν βουρτσίζουν ποτέ τα δόντια τους, αμέσως μετά το φαγητό

Σε μια άλλη πολύ σημαντική πληροφορία, ένας οδοντίατρος δεν θα έπλενε ποτέ τα δόντια του αμέσως μετά το φαγητό. Και αυτό γιατί το pH στο στόμα αλλάζει λίγα λεπτά αφού μασήσουμε την τροφή μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το pH του στόματος να γίνεται όξινο και να υπάρχουν ένζυμα τα οποία βοηθούν στην διαδικασία της πέψης. Το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά το φαγητό, μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες στο pH του στόματος μας, κάτι το οποίο θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές ή δυσλειτουργίες.

  • Δεν ανοίγουν αντικείμενα ή μπουκάλια με τα δόντια

Πρόκειται για μια συμβουλή που δεν χρειάζεται και πολλή επεξήγηση. Μπορεί παλιότερα τα δόντια να χρησίμευαν για κόκκαλα και σκληρά αντικείμενα, πλέον όμως αυτό δεν ισχύει. Το άνοιγμα ενός μπουκαλιού μπύρας για παράδειγμα, πέρα από σπάσιμο των δοντιών, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στα ούλα, και στη ρίζα ενός δοντιού - κάτι το οποίο θέλουμε σίγουρα να αποφύγουμε, και για λόγους λοιμώξεων, αλλά και για πιο γερά και υγιή δόντια χωρίς σπασίματα.

  • Δεν χρησιμοποιούν σκληρές οδοντόβουρτσες

Είναι μεγάλος μύθος πως οι σκληρές ή μέτριες οδοντόβουρτσες καθαρίζουν καλύτερα τα δόντια. Αντιθέτως είναι προτιμότερο να επιλέγουμε βούρτσες με απαλές τρίχες, γιατί έτσι μπορούν να καθαρίζουν καλύτερα τις επιφάνειες των δοντιών και πιο ολοκληρωμένα. Αντιθέτως οι σκληρές τρίχες σε φτάνουν σε βάθος και μπορούν να τραυματίσουν σταδιακά τα ούλα.

  • Βάζουν καλαμάκι στα ροφήματα τους

Καθημερινά καταναλώνουμε όξινα ροφήματα, όπως λεμονάδες, καφέδες, αλκοόλ και ή ανθρακικό. Κάτι τέτοιο όμως σε καθημερινή βάση μπορεί να φθείρει τα δόντια και να αποδυναμώσει τον σμάλτο. Γι' αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται ένα επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι, για να μην υπάρχει άμεση επαφή των οξέων από το ρόφημα, με τα δόντια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.