UPDATE

Ο κίνδυνος φωτιάς από χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια - Ειδικός δίνει οδηγίες προστασίας


JTeam

21 Δεκεμβρίου 2023

Ο κίνδυνος φωτιάς από χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια - Ειδικός δίνει οδηγίες προστασίας
Ειδικός της πυροσβεστικής μίλησε για το πως θα προλάβουμε μία δυνητική πυρκαγιά

Όλη η Ελλάδα μετράει αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, με τους στολισμούς να βρίσκονται στο απόγειό τους σε σπίτια, μπαλκόνια, δρόμους και πλατείες. Από το σύνολο δεν γίνεται να λείπουν βέβαια και τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, τα οποία όμως θέλουν υπεύθυνη χρήση.

Τα διακοσμητικά αυτά όμως μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά αν δυσλειτουργήσουν και δημιουργήσουν σπινθήρες, αναφλέγοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο και λοιπούς εύφλεκτους στολισμούς. Για αυτό μίλησε και ο Κώστας Στίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, στην ΕΡΤ, συμβουλεύοντας τους πολίτες για τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.

Jenny.Gr
Unsplash/ Libby Penner

Πώς θα προλάβουμε τη φωτιά

Η κύρια εστία κινδύνου στο σπίτι είναι φυσικά το δέντρο. Τα πλαστικά έλατα είναι εξαιρετικά εύφλεκτα, και μπορούν να τυλιχτούν στις φλόγες μέσα σε δευτερόλεπτα, λειτουργώντας ως «προσάναμμα» για το υπόλοιπο σπίτι.

«Η πυρκαγιά ξεκινάει όταν σταματάει η προσοχή», προειδοποιεί ο κ. Στίγκας. «Δεν πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε την προσοχή μας στα λαμπάκια. Όταν φεύγουμε από το σπίτι θα πρέπει πάντα να τα βγάζουμε από την πρίζα» συνέστησε και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει να κάνουμε καλή συντήρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Κοντά στο τζάκι να μην έχουμε εύφλεκτα υλικά, να μην βάζουμε ρούχα κοντά σε σόμπες και όταν υπάρχει κάτι εύφλεκτο στην πρίζα να έχουμε προσοχή».

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής συνέστησε ως ασφαλή εναλλακτική τα λαμπάκια τεχνολογίας LED, τα οποία δεν παράγουν θερμότητα και δεν ενέχουν τον κίνδυνο σπινθήρων, αφού δεν χρησιμοποιούν πυράκτωση, ενώ είπε πως είναι ασφαλές να κρατάμε αναμμένο το τζάκι μας το βράδυ, αρκεί να βάζουμε μπροστά πάντα το προστατευτικό του πλέγμα.

Με πληροφορίες από Reader.gr