UPDATE

Στη SpaceX, απέλυσαν (παράνομα) εργαζόμενους επειδή κατέκριναν τον Έλον Μασκ


JTeam

4 Ιανουαρίου 2024

Στη SpaceX, απέλυσαν (παράνομα) εργαζόμενους επειδή κατέκριναν τον Έλον Μασκ
Όχι απλώς τους απέλυσαν, αλλά απείλησαν με απόλυση όποιον κάνει το ίδιο

Η SpaceX κατηγορείται πως απέλυσε παράνομα οχτώ εργαζόμενους επειδή, με ανοιχτή επιστολή τους προς την εταιρεία, κατέκριναν τον ιδρυτή και CEO, Έλον Μασκ. Συγκεκριμένα, τον αποκάλεσαν «περισπασμό και ντροπή».

Τοπικός παράγοντας, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (Natiοnal Labοr Relatiοns Bοard - NLRB), έκανε καταγγελία υποστηρίζοντας ότι η SpaceX καταπάτησε τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς ο ομοσπονδιακός νόμος τους επιτρέπει να συνασπιστούν προκειμένου να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το παραπάνω γράμμα εστάλη στα στελέχη της εταιρείας τον Ιούνιο του 2022 και περιστρεφόταν γύρω από μία σειρά από tweets του Μασκ, τα οποία ξεκίνησαν το 2020 και, στην πλειονότητα τους, περιλάμβαναν σεξουαλικά υπονοούμενα. Οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις του ήταν αντίθετες στην πολιτική της εταιρείας για την ποικιλομορφία και την παρενόχληση στην εργασία, και κάλεσαν τη SpaceX να τις καταδικάσει.

Η SpaceX φέρεται, επίσης, να ανέκρινε τους εργαζομένους πίσω από την επιστολή, απολύοντας εκείνους που την έγραψαν και απειλώντας με απόλυση όποιον ακολουθούσε παρόμοιες δράσεις.

Ο Γενικός Σύμβουλος του NLRB ενεργεί ως εισαγγελέας και φέρνει υποθέσεις στο πενταμελές συμβούλιο που διορίζεται από τον πρόεδρο.

Αν η SpaceX δεν συμβιβαστεί, η υπόθεση θα εκδικαστεί από διοικητικό δικαστή, η απόφαση του οποίου μπορεί να προσβληθεί στο συμβούλιο και στη συνέχεια σε ομοσπονδιακό εφετείο. Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου.

Σε περίπτωση που το NLRB διαπιστώσει ότι οι απολύσεις παραβίασαν την εργατική νομοθεσία, μπορεί να διατάξει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και την επιστροφή των αποδοχών τους. Αν διαπιστωθεί ότι η SpaceX παραβίασε τον νόμο, θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει αυστηρότερες ποινές σε μελλοντικές υποθέσεις ενώπιον του συμβουλίου.