UPDATE

Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίστηκε, 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του


JTeam

5 Ιανουαρίου 2024

Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίστηκε, 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του
Getty Images
Ο Όσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε θανάσιμα τη Ρίβα Στέενκαμπ το 2013

Ελεύθερος, με αναστολή, αφέθηκε ο Όσκαρ Πιστόριους, από τη φυλακή στη Νότια Αφρική, σχεδόν 11 χρόνια αφού δολοφόνησε εν ψυχρώ τη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ. Ο Όσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε θανάσιμα τη Ρίβα Στέενκαμπ μέσα από την πόρτα του μπάνιου, στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, το 2013.

Ο ίδιος είχε επανειλημμένα αρνηθεί ότι σκότωσε την πρώην αγαπημένη του, εμμένοντας στον ισχυρισμό του ότι ήταν ατύχημα, καθώς - όπως έχει πει, πίστεψε ότι η σύντροφός του ήταν εισβολέας και την πυροβόλησε τέσσερις φορές. Το 2015, καταδικάστηκε τελικά για φόνο, αφού το Εφετείο ανέτρεψε προηγούμενη ετυμηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Ο Όσκαρ Πιστόριους έμεινε περίπου 8,5 χρόνια στη φυλακή, ενώ ήταν επτά μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό, προτού καταδικαστεί. Τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίστηκε ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος, ωστόσο θα ζει υπό αυστηρούς όρους μέχρι να λήξει η ποινή του το 2029.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νοτίου Αφρικής, οι παραβάτες δικαιούνται να εξεταστούν για αποφυλάκιση με αναστολή όταν έχουν εκτίσει το ήμισυ της συνολικής ποινής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, αξιωματικός επιτήρησης θα παρακολουθεί τον Όσκαρ Πιστόριους έως τον Δεκέμβριο του 2029. Ο 37χρονος θα πρέπει να τον ενημερώνει αν ψάχνει δουλειά ή σε περίπτωση που μετακομίσει, ενώ θα πρέπει να συνεχίσει τις θεραπείες διαχείρισης θυμού και να παρακολουθήσει συνεδρίες για την έμφυλη βία. Παράλληλα, για τα επόμενα χρόνια ο Πιστόριους θα πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι σε καθορισμένες ώρες κάθε μέρα, να μην καταναλώνει αλκοόλ ή ναρκωτικά και να μην δίνει συνεντεύξεις.

«Γνωρίζαμε πάντα ότι η αναστολή είναι μέρος του νομικού συστήματος της Νότιας Αφρικής και πάντα λέγαμε ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους με αναστολή, υπό ορισμένους όρους, επιβεβαίωσε την πίστη του Μπάρι (του συζύγου της) και τη δική μου στο νοτιοαφρικανικό σύστημα δικαιοσύνης», τόνισε η μητέρα της Ρίβα Στέενκαμπ, Τζουν, σε σχετική δήλωσή της.

«Ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη αν το αγαπημένο σου πρόσωπο δεν μπορεί να επιστρέψει, και κανένας χρόνος που θα εκτίσει δεν θα φέρει πίσω τη Ρίβα. Εμείς, που μένουμε πίσω, είμαστε αυτοί που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης», τόνισε επίσης η μητέρα της.