UPDATE

Όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία


JTeam

11 Ιανουαρίου 2024

Όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία
Ναι στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά όχι στην παρένθετη μητέρα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ναι στον εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο – όχι στο διχασμό, ήταν το κυρίαρχο μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός χθες μέσω της ΕΡΤ ανοίγοντας τα χαρτιά του για το νομοσχέδιο θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, με ταυτόχρονους αποδέκτες την κοινωνία, το εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης, τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και την εκκλησία, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικής άποψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους στην ψήφιση του νομοσχεδίου κόντρα στο όποιο πολιτικό κόστος και ανεξαρτήτως των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, καθώς έθεσε ως διακύβευμα την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, αποκαλύπτοντας ότι οι δικές τους ιστορίες ήταν αυτές που βάρυναν στην οριστική του απόφαση. Και με το βλέμμα στραμμένο στους ένθεν κακείθεν διαφωνούντες, υπογράμμισε αφενός ότι «δε θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων» αλλά θα συμβαδίσουμε με 20 χώρες στην Ευρώπη που έχει ήδη νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, αφετέρου ότι «κανείς δε ζημιώνεται», ενώ ταυτοχρόνως για μία μερίδα συμπολιτών μας θα επιλυθεί ένα «πραγματικό πρόβλημα».

Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας

Γνωρίζοντας τις ενστάσεις που υπάρχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε και δημοσίως ότι για ένα «θέμα συνείδησης» δε θα θέσει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του. Με αυτό τον τρόπο δίνει «διέξοδο» στους βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούν αλλά δε θα ήθελαν να έρθουν σε ρήξη με την παράταξη, αποφεύγει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί η Κοινοβουλευτική του Ομάδα διχοτομημένη και αξιοποιεί το άρθρο 67 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι δεν μπορεί να υπερψηφιστεί νομοσχέδιο χωρίς την «απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών» η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ¼ του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, μικρότερη των 75 βουλευτών.

Άλλωστε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται μεν καταρχήν υπέρ της ψήφισης του επικείμενου νομοσχεδίου, ωστόσο, και εκεί εκτιμάται ότι θα υπάρξουν διαρροές, ενώ δεν αποκλείεται μία επιχείρηση «παγίδα» με την τροποποίηση της στάσης τους την τελευταία στιγμή, ώστε να φανεί ότι το νομοσχέδιο εγκρίνεται οριακά. Εξ ού και το χθεσινό «καρφί» του Πρωθυπουργού κατά του Νίκου Ανδρουλάκη περί «εργαλειοποίησης» ενός ζητήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή το σχόλιο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο OPEN ότι «δεν θα μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν πρόκειται να ''δέσουμε τα κορδόνια'' της ΝΔ».

Η «διέξοδος» της αποχής

«Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση, που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Λέγεται, δε, ότι η οδός της αποχής θα μετρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου και ως «ελαφρυντικό» για τους γαλάζιους βουλευτές που θα την επιλέξουν, καθώς αποτελεί δείγμα ότι δεν υπάρχει πρόθεση διάρρηξης των σχέσεων με την παράταξη.

Πιο ασαφές άφησε πάντως το τοπίο όσον αφορά στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αφού επισήμανε μεν ότι «με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται να ψηφίσουν» και όχι ως Υπουργοί. Τόνισε όμως ότι «προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους Υπουργούς». Αν και το μήνυμα ήταν αρκετά σαφές παραπέμποντας σε συνέπειες ιδίως σε Υπουργό που θα ψηφίσει «όχι», οι τόνοι του ήταν ήπιοι.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η ασάφεια αυτή είχε διττό στόχο εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Να επικεντρωθεί η συζήτηση στην ουσία και όχι σε κάποιο αυστηρό μήνυμα του ίδιου προς τους Υπουργούς και Υφυπουργούς του που θα άνοιγε σενάρια παραιτήσεων και νέου μίνι ανασχηματισμού. Και ταυτόχρονα να δοθεί χρόνος σε όσους διαφωνούν να κατανοήσουν καλύτερα τη στόχευση των ρυθμίσεων και να ζυγίσουν πιο νηφάλια τη στάση τους, ώστε σε συνδυασμό με τις απαραίτητες ζυμώσεις να καμφθούν οι αντιρρήσεις όσων δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με το νομοθέτημα και συνεπώς ο τελικός αριθμός των «διαρροών» να είναι μικρότερος.

Νομοθετείται «η ισότητα στο γάμο»

Ως προς την ουσία της νομοθετικής πρωτοβουλίας ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι νομοθετείται «η ισότητα στο γάμο» ώστε να απαλειφθεί οποιαδήποτε διάκριση ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στη σύναψη μιας σχέσης γάμου. Ξεκαθάρισε ρητά ότι η ρύθμιση αφορά στον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών και όχι σε θρησκευτικό. Και εστίασε ιδιαίτερα στην έννοια της τεκνοθεσίας, που πυροδοτεί τις περισσότερες αντιδράσεις, λέγοντας ρητά ότι δε θα θεσμοθετηθούν έννοιες όπως «Γονέας 1 και - Γονέας 2».

Διαβεβαίωσε ότι δε θα αλλάξει τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία», τόνισε, «καρφώνοντας» τον Στέφανο Κασσελάκη για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και καθιστώντας αυτό το στοιχείο ως σημαντική διαφορά σε σχέση με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτραπεί «ένας άντρας μόνος του να μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί», παρά μόνο το δικαίωμα της υιοθεσίας που ισχύει από το 1946 για γυναίκες και άνδρες μόνους. Αποσαφήνισε πάντως ότι τα παιδιά που έχουν ήδη γεννηθεί μέσω της παρένθετης μητρότητας και ζουν αυτή τη στιγμή σε ομόφυλες οικογένειες, θα αποκτήσουν ισότιμα δικαιώματα.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στα ίσα δικαιώματα των παιδιών, επιδιώκοντας να απαντήσει και σε όλους τους προβληματισμούς που έχουν ήδη τεθεί στο δημόσιο διάλογο.

Και έθεσε δύο πολύ ηχηρά παραδείγματα. Ότι ένα παιδί γεννημένο στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει Έλληνας πολίτης γιατί στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζουμε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την περίπτωση ενός παιδιού η βιολογική μητέρα του οποίου μπορεί να πεθάνει από καρκίνο και η σύντροφος με την οποία συζεί και μεγαλώνουν μαζί το παιδί να μην έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί, άρα αυτό να καταλήξει σε ίδρυμα. Ενώ απέρριψε και τον προβληματισμό για το bullying στα σχολεία αντιστρέφοντας το ερώτημα: «πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο bullying; Όταν αυτά γίνονται στα κρυφά ή όταν συζητάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά;».

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου, αρκούμενος να πει ότι «εκτιμώ πως ο διάλογος δε θα κρατήσει πολύ». Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η κρίσιμη ψηφοφορία θα λάβει χώρα εντός του Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από Reader.gr