UPDATE

Αυτές είναι οι 25 πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες για το 2024


JTeam

16 Ιανουαρίου 2024

Αυτές είναι οι 25 πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες για το 2024
Ποιες αεροπορικές κατάφεραν να μπουν στη φετινή λίστα με τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες

Ένα αεροπορικό ταξίδι μπορεί να είναι απλό, ωστόσο χρειάζονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι προκειμένου να διασφαλιστεί πως όλα είναι έτοιμα πριν την απογείωση. Η εταιρεία AirlineRatings.com είναι από τις πιο γνωστές αεροπορικές εταιρείες και εδρεύει στην Αστραλία. Κάθε χρόνο, μετά από έρευνα, συγκρίνει παράγοντες ασφάλειας σε εκατοντάδες αεροπορικές εταιρείες για να εντοπίσει τους «ασφαλέστερους αερομεταφορείς στον πλανήτη».

Ο ιστότοπος αξιολογεί τα αρχεία πτήσεων 385 αεροπορικών εταιρειών και εξετάζει ένδεκα κριτήρια, μεταξύ των οποίων σοβαρά περιστατικά ασφάλειας, πρόσφατα δυστυχήματα, ελέγχους από κυβερνητικούς φορείς της αεροπορίας, την ηλικία των στόλων των αεροσκαφών και την εκπαίδευση των πιλότων και άλλα.

Jenny.Gr


Η Qantas, που κατείχε πέρυσι, αλλά και άλλες φορές τα τελευταία χρόνια την πρώτη θέση, υποχώρησε φέτος στη δεύτερη πίσω από την Air New Zealand, που κατέκτησε την κορυφή χάρη στη «σταθερή εστίασή της στην ασφάλεια», όπως τόνισε ο Τζέφρι Τόμας, αρχισυντάκτης της Airline Ratings. Η αεροπορική εταιρεία «έχει διαπρέψει σε όλο το φάσμα της ασφάλειας χωρίς να χάνει ποτέ από τα μάτια της την παραμικρή λεπτομέρεια», δήλωσε ο Τόμας.

Την υψηλότερη θέση (10η) μεταξύ των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών κατέλαβε η Alaska Airlines – αν και η αξιολόγησή της αποφασίστηκε πριν το παρ’ ολίγον μοιραίο περιστατικό της 5ης Ιανουαρίου, όταν αποκολλήθηκε παράθυρο της πτήσης 1282 στον αέρα  υποχρεώνοντας τον κυβερνήτη να κάνει αναγκαστική προσγείωση.

Στην ίδια λίστα φιγουράρουν άλλες τρεις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες: οι Hawaiian Airlines (21), American Airlines (22) και United Airlines (25), ενώ από τις ευρωπαϊκές η φινλανδική Finnair βρίσκεται στην όγδοη θέση.

  • Οι 25 ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες του πλανήτη για το 2024

1. Air New Zealand
2. Qantas
3. Virgin Australia
4. Etihad Airways
5. Qatar Airways
6. Emirates
7. All Nippon Airways
8. Finnair
9. Cathay Pacific Airways
10. Alaska Airlines
11. SAS
12. Korean Air
13. Singapore Airlines
14. EVA Air
15. British Airways
16. Turkish Airlines
17. TAP Air Portugal
18. Lufthansa/Swiss Group
19. KLM
20. Japan Airlines
21. Hawaiian Airlines
22. American Airlines
23. Air France
24. Air Canada Group
25. United Airlines

  • Οι 20 πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους

Η AirlineRatings.com δημοσίευσε και μια άλλη λίστα με τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους του πλανήτη, με την αυστραλιανή JetStar να κοιτάζει τις υπόλοιπες… αφ’ υψηλού και την βρετανική easyJet στη δεύτερη θέση, μπροστά από την ιρλανδική Ryanair.
1. Jetstar
2. EasyJet
3. Ryanair
4. Wizz
5. Norwegian
6. Frontier
7. Vueling
8. Vietjet
9. Southwest
10. Volaris
11. Flydubai
12. AirAsia Group
13. Cebu Pacific
14. Sun Country
15. Spirit
16. Westjet
17. JetBlue
18. Air Arabia
19. Indigo
20. Eurowings

«Όλες αυτές οι αεροπορικές εταιρείες έχουν εξαιρετική κουλτούρα ασφάλειας και χαμηλά ποσοστά συμβάντων», είπε ο Τόμας. Η εταιρεία ανέφερε ότι στα κριτήριά της δεν περιλαμβάνει περιστατικά εκτός του ελέγχου των αεροπορικών εταιρειών, όπως προσκρούσεις ή απορροφήσεις πτηνών από τους κινητήρες των αεροσκαφών, εκτροπές πτήσεων λόγω καιρικών συνθηκών, τραυματισμούς λόγω αναταράξεων ή πτώσεις κεραυνών.

Αναφορικά με το περίπλοκο ζήτημα των συμβάντων, ο Τόμας είπε ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν καθημερινά περιστατικά και πολλά αφορούν σε ζητήματα κατασκευής αεροσκαφών ή κινητήρων, όχι λειτουργικά προβλήματα αεροπορικών εταιρειών. «Είναι ο τρόπος με τον οποίο το πλήρωμα χειρίζεται αυτά τα σοβαρά περιστατικά που καθορίζουν μια καλή αεροπορική εταιρεία από μια μη ασφαλή», είπε ο Τόμας.