UPDATE

Famagusta: Η συνταρακτική ιστορία της Χαρίτας Μάντολες - Μπροστά στα μάτια της οι Τούρκοι εκτέλεσαν 12 συγγενείς της


JTeam

16 Ιανουαρίου 2024

Famagusta: Η συνταρακτική ιστορία της Χαρίτας Μάντολες - Μπροστά στα μάτια της οι Τούρκοι εκτέλεσαν 12 συγγενείς της
Η Χαρίτα Μάντολες είδε 12 άνδρες της οικογένειάς της να εκτελούνται από τους Τούρκους μπροστά στα μάτια της. Έδωσε και συνεχίζει να δίνει έναν αγώνα που τη μετέτρεψε σε γυναίκα – σύμβολο της τραγωδίας της Κύπρου

Μια πόλη χωμένη στην άμμο. Αυτή είναι η Αμμόχωστος, το λατινικό όνομα της οποίας είναι Famagusta. Πήρε το όνομά της εξαιτίας της αμμώδους παραλίας της. Τα χαράματα της 20ης Ιουλίου 1974, λίγο μετά τις 5 το πρωί, η μοίρα αυτής της πανέμορφης πόλης σημαδεύτηκε. Με τον «Αττίλα 1» η Αμμόχωστος βρέθηκε εκτεθειμένη στις ορέξεις του εχθρού. Ξημερώματα της 14ης Αυγούστου, με την εκδήλωση του «Αττίλα 2», η Αμμόχωστος, η Κοσμοπολίτισσα της Κύπρου, μετατράπηκε σε προσφυγομάνα. Πόνος, θλίψη, οργή και αίμα. Πολύ αίμα.

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ, στο Mega, θα κάνει πρεμιέρα η πολλά υποσχόμενη σειρά «Famagusta» και εκεί θα δούμε μερικές μόνο από τις τραγικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Θα δούμε και κάποια ιστορικά πρόσωπα. Ένα από αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (θα τον υποδυθεί ο Γρηγόρης Βαλτινός), τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν η χούντα της Αθήνας θέλησε, με πραξικόπημα, να τον «ρίξει» και τελικά αυτό που κατάφερε ήταν να ανοίξει την «Κερκόπορτα» από την οποία εισέβαλλαν τα τουρκικά στρατεύματα.

Ένα άλλο ιστορικό πρόσωπο το οποίο θα δούμε στη σειρά είναι η Χαρίτα Μάντολες (την οποία θα υποδυθεί η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη). Πρόκειται για τη γυναίκα – σύμβολο του κυπριακού δράματος. Μια γυναίκα που είδε μπροστά στα μάτια της να εκτελούνται 12 άνδρες της οικογένειάς της ανάμεσα στους οποίους ο σύζυγός και ο πατέρας της!

Διαβάστε τη συνέχεια στο reader.gr