UPDATE

Οι χειρότερες χώρες για οδικά ταξίδια - Η θέση της Ελλάδας


Ζένια Πιττακή

18 Ιανουαρίου 2024

Γυναίκες σε roadtrip
© Unsplash/ Richard Jaimes
Με βάση παράγοντες, όπως η ποιότητα των δρόμων, οι τιμές της βενζίνης, τα ατυχήματα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτων

Πόσες φορές έχεις ονειρευτεί να κάνεις roadtrip ή έχεις διαβάσει για τέλειες διαδρομές που αξίζει να κάνει κανείς με αυτοκίνητο; Το ίδιο και πολλοί άλλοι, κάτι που οδήγησε την Compare Market AU να κάνει έρευνα για τις καλύτερες και χειρότερες χώρες για οδικά ταξίδια για τουρίστες.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες, όπως η ποιότητα των δρόμων, οι τιμές της βενζίνης, τα ατυχήματα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτων, κατέληξε σε μια λίστα 25 χωρών.

Οι χειρότερες χώρες για οδικά ταξίδια - Η θέση της Ελλάδας

Στην αρνητική κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σερβία και ακολουθούν η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Ελλάδα και η Ουγγαρία που απαρτίζουν την πρώτη πεντάδα των χειρότερων χωρών για οδικά ταξίδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα σημειώνονται 8,31 τροχαία ανά 100.000 κατοίκους και η τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα ύψη με μέσο όρο 1,90€/λίτρο. Στα θετικά είναι το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτων που ανέρχεται στα €25,65 κατά μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ είχε καταγράψει το 2021, 10.454 τροχαία ατυχήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι καλύτερες χώρες για οδικά ταξίδια

Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά, η καλύτερη χώρα για οδήγηση αποστάσεων φαίνεται πως είναι η Ισπανία. Η μεσογειακή χώρα διαθέτει από τα καλύτερα επίπεδα ποιότητας των δρόμων, με βαθμολογία 5,7/7. Έχει το χαμηλό κόστος ενοικίασης αυτοκινήτων, με μόλις 29,55€ και τον ένατο χαμηλότερο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων, με 3,9 θανάτους ανά 100.000 άτομα.

Δεύτερος είναι ο Καναδάς, με τους τεράστιους άδειους δρόμους του να είναι ιδανικοί για μια απολαυστική οδηγική εμπειρία. Στην πραγματικότητα, ο Καναδάς έχει τα τέταρτα χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθώς χρειάζεται περίπου 14 λεπτά για να διανύσει κανείς 10 χιλιόμετρα. Επίσης, στα πλεονεκτήματα της χώρας είναι και οι προσιτές τιμές της βενζίνης, στα 1,17 ευρώ το λίτρο!

Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πορτογαλία.