Το διαβάζουμε καιρό, τώρα θα το δούμε να γίνεται πραγματικότητα. Στις 25 Ιανουαρίου, θα δούμε τη Σοφία Βεργκάρα να υποδύεται τη «Βασίλισσα της Κοκαΐνης», Γκριζέλντα Μπλάνκο. Η νέα σειρά του Netflix με τίτλο Griselda, έρχεται από τους δημιουργούς του Narcos και αναμένεται να μας κερδίσει από τα πρώτα λεπτά.
Μέσα από 6 επεισόδια, θα ακολουθήσουμε τη ζωή της γυναίκας που μυήθηκε στον κόσμο των πανίσχυρων καρτέλ της Λατινικής Αμερικής. Διακίνησε χιλιάδες τόνους ναρκωτικών και διέταξε πολλές εκτελέσεις, έχοντας μια σαγηνευτική και πληθωρική προσωπικότητα ενώ έμεινε γνωστή ως La Madrina, Νονά της Κοκαΐνης, Μαύρη Χήρα ή απλώς Γκριζέλντα Μπλάνκο. Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, ο κόσμος την ήξερε και ως Νονά του Μαϊάμι.
Η Σοφία Βεργκάρα ήταν η πλέον κατάλληλη για τον ρόλο. Κοιτώντας απλώς τις φωτογραφίες, καταλαβαίνει κανείς ότι ενσαρκώνει τέλεια τον δυναμικό και ανελέητο χαρακτήρα της Κολομβιανής Μπλάνκο. Προετοιμαζόταν για 8 χρόνια με τον executive producer της σειράς, Λουίς Μπαλαγκέρ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια ηθοποιός θα υποδυθεί την Γκριζέλντα. Το 2017, η Κάθριν-Ζέτα Τζόουνς την ενσάρκωσε στην ταινία Lifetime's Cocaine Godmother: The Griselda Blanco Story, ενώ στον ρόλο είδαμε και την Τζένιφερ Λόπεζ, σε άλλη βιογραφική σειρά.
Ποια ήταν πραγματικά η Γκριζέλντα Μπλάνκο;
Η Γκριζέλντα γεννήθηκε στη Σάντα Μάρτα της Κολομβίας, το 1943. Ήταν παιδί ακόμα, όταν μετακόμισε στη Μεδεγίν, μία πόλη που – ειδικά τότε – θεωρείτο μία από τις πιο επικίνδυνες του κόσμου και, όπως για πολλούς ήταν αναμενόμενο, μπήκε δυναμικά στον χώρο του εγκλήματος πριν καν μπει στην εφηβεία.
Έκλεβε στον δρόμο για να βγάλει το χαρτζιλίκι της, ενώ λέγεται ότι στα 11 της χρόνια διέπραξε το πρώτο σοβαρό έγκλημα της «καριέρας» της: Απήγαγε και πυροβόλησε ένα παιδί από μία πιο εύπορη γειτονιά.
Στα 19 της, η Γκριζέλντα το έσκασε από το σπίτι της και έβγαζε τα προς το ζην με κλοπές και ληστείες. Το 1964 μετακόμισε στις ΗΠΑ με ψεύτικο όνομα και δεν άργησε να φέρει στη χώρα τον τότε σύζυγό της, Κάρλος Τρουχίλο, μαζί με τα τρία παιδιά τους. Έζησαν όλοι μαζί στο Κουίνς και, σύντομα, ξεκίνησε την πορεία της στον κόσμο των ναρκωτικών. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, ήταν μία από τους γνωστότερους dealers της περιοχής και το 1975 συνελήφθη με 30 ακόμη «πουλέν» της. Για να αποφύγει τη φυλακή, επέστρεψε στην Κολομβία.
Η Γκριζέλντα θεωρείτο πρωτοπόρος στον χώρο. Ήταν αδίστακτη –δημιουργούσε ρούχα με κρυφά τσεπάκια για να διακινεί κοκαΐνη από την Κολομβία στις ΗΠΑ. Άνοιξε μέχρι και εργοστάσιο εσωρούχων στην πατρίδα της, απλά και μόνο για να παράγει τα εσώρουχα που θα χρησιμοποιούνταν για αυτόν τον σκοπό.
Μία από τις «εφευρέσεις» της ήταν και ο πυροβολισμός από μηχανή εν κινήσει. Λέγεται ότι της ήρθε η ιδέα από τη δημοτικότητα των μοτοσικλετών, καθώς και το ότι πρόσφεραν στον οδηγό τη δυνατότητα να ξεφεύγει γρήγορα. Πυροβολώντας έτσι κόσμο, ναι, σκότωνε κόσμο κατά λάθος, αλλά πάντα δολοφονούσε και τον εκάστοτε στόχο. Δεν την ένοιαξαν οι αθώες ζωές, τις αντιμετώπιζε σαν παράπλευρες απώλειες.
Ήταν επίσης εξαιρετικά γοητευτική και χειριστική. Χρησιμοποιούσε την ευφυΐα της και την ενδιαφέρουσα προσωπικότητά της για να πάρει ανθρώπους με το μέρος της –τα κόλπα της λειτούργησαν και στον πρώην πράκτορα Μπομπ Παλόμπο, ο οποίος πέρασε χρόνια κάνοντας έρευνα για εκείνη και κάποτε δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι «σε σαγήνευε με τον πνεύμα της και σε έκανε να την ακολουθείς πιστά».
Πέρα από τα εγκλήματά της ως Νονός, η Γκριζέλντα τολμούσε να λερώσει τα χέρια της και στην προσωπική της ζωή. Παντρεύτηκε τρεις φορές και σκότωσε κάθε σύζυγό της.
Το ’75, όταν επέστρεψε στην Κολομβία, συνεργαζόταν με έναν διακινητή ναρκωτικών ονόματι Αλμπέρτο Μπράβο και έφτασαν σε σημείο να παντρευτούν. Μετά τον γάμο, ο Αλμπέρτο έμεινε στην Κολομβία για το καλό της επιχείρησης, και εκείνη επέστρεψε στις ΗΠΑ. Σύντομα, άρχισε να έχει υπόνοιες πως εκείνος την έκλεβε και την εξαπατούσε, οπότε αποφάσισε να βάλει ένα τέλος. Κανόνισε να βρεθούν σε ένα πάρκινγκ στην Μπογκοτά – μέχρι εδώ, όλα καλά. Είχε μαζί της ένα γεμάτο όπλο, όμως, και όταν ο τσακωμός τους κορυφώθηκε, το έβγαλε και τον πυροβόλησε πολλές φορές. Ήταν κι αυτός οπλισμένος, όμως, οπότε ανταπόδωσε τα πυρά.
Στο τέλος, είχαν σκοτωθεί έξι σωματοφύλακες και η Γκριζέλντα είχε δεχθεί σφαίρα στο στομάχι. Ο Αλμπέρτο, ήταν χτυπημένος στο κεφάλι. Εκείνη επιβίωσε –εκείνος, όχι.
Έτσι σκοτώθηκε και ένας ακόμη, ο Ντάριο Σεπούλβεντα, με τον οποίο είχε έναν γιο, τον Μάικλ Κορλεόνε Μπλάνκο (ναι, του έδωσαν το όνομα του ρόλου του Αλ Πατσίνο στο Godfather). Όταν πήγαν στο δικαστήριο για την κηδεμονία του παιδιού και ο Ντάριο θα το έπαιρνε μαζί του στην Κολομβία, η Γκριζέλντα πλήρωσε τους δολοφόνους του και πήρε πίσω τον μικρό.
Η Γκριζέλντα συνελήφθη στην Καλιφόρνια, το 1985. Ένας από τους κορυφαίους εκτελεστές της, ο Χορχέ Αγιάλα, αποφάσισε να τη προδώσει και κατέθεσε εναντίον της. Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τρεις δολοφονίες, παρότι μάλλον είναι υπεύθυνη για 40 ως 200.
Ένας από τους φόνους, αφορούσε ένα δίχρονο αγόρι, τον Τζόνι Κάστρο –ήταν ο γιος ενός αντιπάλου της. Οι εκτελεστές της, είχαν αποστολή να σκοτώσουν τον τελευταίο, αλλά αστόχησαν.
«Αρχικά, ήταν έξαλλη επειδή δεν σκοτώσαμε τον πατέρα, αλλά όταν έμαθε ότι πετύχαμε τον γιο, είπε ότι ήταν χαρούμενη και πως τώρα, ήταν πάτσι», δήλωσε στην αστυνομία ο Αγιάλα.
Ενώ φαινομενικά έμελλε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της στη φυλακή, η ποινική δίωξη της Blanco ανετράπη λόγω ενός σεξουαλικού σκανδάλου στο γραφείο του εισαγγελέα, στο οποίο o Aγιάλα έκανε τηλεφωνικό σεξ με κάποιες από τις γραμματείς. Το 1994, η Γκριζέλντα δέχτηκε τελικά μια συμφωνία και δήλωσε ένοχη για τρεις κατηγορίες φόνου δευτέρου βαθμού, με ποινή κάθειρξης 20 ετών.
Η Γκριζέλντα αποφυλακίστηκε το 2004, για λόγους υγείας. Πήγε πίσω στη Μεδεγίν, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τον τόπο που μεγάλωσε. Έζησε ήσυχα και, παραδόξως, νόμιμα. Έφυγε από τη ζωή στις 3 Σεπτεμβρίου 2012, όταν δύο πληρωμένοι δολοφόνοι, πάνω σε μηχανές, πέρασαν από κοντά της την ώρα που έβγαινε από κρεοπωλείο. Την πυροβόλησαν δύο φορές στο κεφάλι.