UPDATE

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα μας πάρει τις δουλειές - Κοστίζει περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα


Στεφανία Παπαδημητρίου

24 Ιανουαρίου 2024

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα μας πάρει τις δουλειές - Κοστίζει περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα
Καλά νέα για σένα, όχι τόσο καλά νέα για το ChatGPT

Αυτή η μέρα είναι γεμάτη καλά νέα. Πρώτα, μαθαίνεις ότι η Αν Χάθαγουεϊ είναι με τον λαό. Μετά, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα σου πάρει τη δουλειά – προς το παρόν, τουλάχιστον.

Έρευνα του MIT έδειξε ότι το να σε αντικαταστήσει ο εργοδότης σου με AI κοστίζει περισσότερο, από το να συνεχίσεις να εργάζεσαι στην εταιρεία. Μπορείς είτε να νιώσεις ανακούφιση είτε να αναρωτηθείς γιατί ο μισθός σου είναι χαμηλότερος από του ChatGPT. Σε κάθε περίπτωση, πήγαινε και ζήτα αύξηση.

Στη μελέτη, η ομάδα των ερευνητών εξέτασε πόσο θα κόστιζε, αν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ολοκλήρωνε συγκεκριμένες διαδικασίες. Από τα 800 επαγγέλματα που μελέτησε, βρήκε ότι μόλις το 23% των μισθών των εργαζομένων «θα ήταν καλύτερο να αυτοματοποιηθεί» . καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη κοστίζει περισσότερο από τους ανθρώπους.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν έναν εργαζόμενο σε φούρνο για να εξηγήσουν τα ευρήματά τους. Για να δει αν είναι καλή η ποιότητα των υλικών, θα χρειαζόταν απλώς τα μάτια του. Για να κάνει το ίδιο πράγμα ένας AI-φούρναρης, θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα σύστημα υπολογιστή με κάμερα, το οποίο θα έπρεπε και να εκπαιδευτεί για να μπορεί να ελέγξει αν οι πρώτες ύλες έχουν χαλάσει.

Βέβαια, κάτι τόσο απλό διαρκεί όσο το 6% του ωραρίου του εργαζόμενου. Δεν θα είχε νόημα να αντικατασταθεί από κάτι που πρώτα θα έπρεπε να δημιουργηθεί, έπειτα να κατασκευαστεί και τέλος να εκπαιδευτεί. «Θα ήταν οικονομικά ασύμφορο» για τον υποτιθέμενο αυτό φούρνο.

«Γενικά, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αντικατάσταση με ΑΙ θα είναι ουσιαστική, αλλά θα γίνει σταδιακά –επομένως, υπάρχει χώρος για να βρεθούν οι σωστοί όροι και η επανεκπαίδευση των ήδη υπάρχοντων εργαζομένων, ώστε να μην αυξηθεί η ανεργία».

Είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε πως, για πολλούς, το άγχος πως η Tεχνητή Nοημοσύνη θα μας πάρει τις δουλειές, είναι μεγάλο. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, όταν ο απλός εργαζόμενος δεν θα έχει λόγο για το πώς η εκάστοτε εταιρεία θα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία. Αν, ωστόσο, του δοθεί ορισμένος έλεγχος και το AI είναι μέσο για τη βελτιστοποίηση της δουλειάς του, ο πανικός θα μπορούσε, ενδεχομένως, να περιοριστεί.

Πίσω στο 1930, Τζον Μέιναρντ Κέινς είχε προβλέψει πως, μέχρι το 2000, στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε γίνει κανόνας η 15ωρη εργάσιμη εβδομάδα, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει –έχουμε ελπίδα, ωστόσο. «Πρέπει να βρεθούν τρόποι να μειωθεί η εργασία μέσω της αυτοματοποίησης χωρίς να επιβληθεί κόστος στους εργαζόμενους», έχει πει στο Dazed ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Σπένσερ. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιο θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με το σε ποιον ανήκει η τεχνολογία και πώς αυτή χρησιμοποιείται. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν να επωφεληθούν από την τεχνολογία, χωρίς να έχουν καμία συμμετοχή σε αυτήν και καμία επιρροή στη φύση και την εξέλιξή της [...] Η χρήση της τεχνολογίας θα πρέπει να αφορά τη μείωση του χρόνου εργασίας και να κάνει την εργασία πιο ουσιαστική».