UPDATE

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Δημόσια απολογία μετά τις κατηγορίες πως η Μeta συμβάλλει στην διαδικτυακή κακοποίηση παιδιών


JTeam

1 Φεβρουαρίου 2024

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Δημόσια απολογία μετά τις κατηγορίες πως η Μeta συμβάλλει στην διαδικτυακή κακοποίηση παιδιών
Οι επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta, X, TikTok, Snap και Discord βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκληρές κατηγορίες μπροστά στην Αμερικανική Γερουσία και απολογήθηκαν για την κακοποίηση που έχουν προκαλέσει σε παιδιά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πριν από λίγες ώρες οι μεγαλύτεροι επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρέθηκαν στα έδρανα της Αμερικανικής Γερουσίας αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες, για τις εταιρείες τους, οι οποίες ενισχύουν φαινόμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και φαινόμενα κακοποίησης στο διαδίκτυο.

Ο γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση National Center for Missing and Exploited Children που καταδεικνύουν ότι τα περιστατικά «σεξουαλικού εκβιασμού» (sextortion), κατά τον οποίο ένας διαδικτυακό θύτης εξαπατά έναν ανήλικο για να λάβει άσεμνες φωτογραφίες και βίντεο, εκτοξεύτηκαν τον περασμένο χρόνο και αυτό συνέβη εξαιτίας των social media.

«Η ανησυχητική αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών οφείλεται σε ένα πράγμα: στις αλλαγές στην τεχνολογία» επισήμανε ο Ντάρμπιν κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ενώ υπήρξαν βίντεο με παιδιά που καταγγέλλουν ότι στοχοποιήθηκαν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια ώρα, δεκάδες γονείς στέκονταν όρθιοι εν αναμονή της εισόδου των CEO, κρατώντας φωτογραφίες των παιδιών τους.

Jenny.Gr
Splash News

«Κύριε Ζάκερμπεργκ, εσείς και οι εταιρείες μπροστά μας, γνωρίζω ότι δεν το θέλατε να γίνει έτσι, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας», είπε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αναφερόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ. «Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους».

H δημόσια απολογία του Ζάκερμπεργκ για το «κακό» που προκαλούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Τότε ο Ζάκερμπεργκ απευθύνθηκε άμεσα στους παρευρισκόμενους γονείς που δήλωσαν ότι τα παιδιά τους υπέστησαν παρενόχληση και εκμετάλλευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Λυπάμαι για όλα όσα περάσατε όλοι σας», είπε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και πρόσθεσε: «Είναι τρομερό. Κανείς δεν θα έπρεπε να περάσει αυτά που υπέστησαν οι οικογένειές σας».

«Είμαστε αφοσιωμένοι στο να προστατεύουμε τους νέους ανθρώπους από την κακοποίηση στις υπηρεσίες μας, όμως πρόκειται για μια συνεχή πρόκληση», τόνισε κατά την κατάθεσή του ο Ζάκερμπεργκ. Στη συνέχεια, τόνισε πως γι' αυτόν τον λόγο η Meta έχει επενδύσει «τόσο πολύ» σε μηχανισμούς ασφαλείας και θα συνεχίσει να το κάνει «για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα χρειαστεί να περάσει τα πράγματα που υπέστησαν οι οικογένειές σας».

«Καθώς βελτιώνουμε τις άμυνες σε έναν τομέα, οι εγκληματίες αλλάζουν τις τακτικές τους και πρέπει να βρούμε νέες απαντήσεις». Ο Ζάκερμπεργκ επανέλαβε πως η εταιρεία δεν σχεδιάζει να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας προηγούμενης ιδέας να δημιουργήσει μια παιδική εκδοχή του Instagram.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η Meta επενδύει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της υποδομής και του προσωπικού ασφαλείας σε όλη την οικογένεια των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης.

Βαριές οι κατηγορίες και για το TikTok

«Το ΤikTok καταστρέφει την ψυχική υγεία των παιδιών;»

Στις αρχές κατέθεσε και ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Σου Ζι Τσου. Και η συγκεκριμένη πλατφόρμα κατηγορείται με σκληρές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων για το αν καταστρέφει την ψυχική υγεία των παιδιών.

«Κάνουμε προσεκτικές επιλογές στον σχεδιασμό προϊόντων, προκειμένου να καταστήσουμε την εφαρμογή μας αφιλόξενη σε όσους επιδιώκουν να βλάψουν εφήβους», επισήμανε ο Τσου, όπου πρόσθεσε ότι οι οδηγίες της κοινότητας του TikTok απαγορεύουν αυστηρά οτιδήποτε «θέτει εφήβους στον κίνδυνο της εκμετάλλευσης ή άλλου κακού και εμείς τους εφαρμόζουμε σθεναρά».

Jenny.Gr
Splash News

Ο Τσου αποκάλυψε πως περισσότεροι από 170 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το TikTok μηνιαίως, 20 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με όσους ανέφερε η εταιρεία την περσινή χρονιά. Απαντώντας στις ερωτήσεις του Γκράχαμ, ο ίδιος είπε πως το Tiktok θα δαπανήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια.

Ο Ντάρμπιν επισήμανε πως οι πλατφόρμες χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να στοχοθετήσουν παιδιά ή να ανταλλάξουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.