UPDATE

Βασιλιάς Κάρολος: Τα νέα για την υγεία του, η «στάση» του Παλατιού και η σειρά διαδοχής


Χριστίνα Κατσαντώνη

7 Φεβρουαρίου 2024

Βασιλιάς Κάρολος
© Splash
Πόσο και πώς επηρεάζει τη βασιλική οικογένεια και την ιστορία της βρετανικής μοναρχίας, η κατάσταση της υγείας του Κάρολου μετά την αποκάλυψη ότι ο βασιλιάς είναι “γυμνός” κι εξίσου ευάλωτος

Στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας, σε ό,τι αφορά την υγεία του βασιλιά ή της βασίλισσας, αυτό που ανέκαθεν κυριαρχούσε ήταν η μυστικοπάθεια. Η βασιλική οικογένεια θεωρεί τα θέματα υγείας μια προσωπική υπόθεση, όπως καταδεικνύει και η μακρά ιστορία ζητημάτων υγείας, που παρέμειναν -με άποψη- κρυφά μέχρι και μετά τον θάνατο προηγούμενων κατόχων του θρόνου. Η αποκάλυψη του Μπάκιγχαμ ότι ο βασιλιάς Κάρολος πάσχει από καρκίνο βάζει τέλος σε μια πολυετή, βαθιά εδραιωμένη παράδοση, δίνοντας άλλο ένα δείγμα της νέας εποχής, στην οποία έχει ήδη μπει η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.

Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα
Ο Βασιλιάς Κάρολος την ημέρα που βγήκε από το νοσοκομείο © Splash

Ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς”

Μετά το σοκ και τις ευχές για ταχεία ανάρρωση του βασιλιά, ήρθε η έκπληξη για την δημοσιοποίηση της ασθένειας του, που ουσιαστικά καταρρίπτει το επί έναν αιώνα μάντρα της βασιλικής οικογένειάς, που συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις: “Never complain, never explain” (ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς).

Ο κόσμος ακόμα δεν ξέρει από τι ακριβώς έφυγε η βασίλισσα Ελισάβετ το 2022, ενώ βιογραφία που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά υποστηρίζει ότι τους τελευταίους μήνες της ζωής της έδινε μάχη με μια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών -που ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε- αλλά και ότι νωρίτερα είχε ήδη νοσηλευτεί για την ίδια ασθένεια δύο φορές (το 1984 και το 2009). Ανάλογη μυστικότητα είχε τηρηθεί και νωρίτερα το 1951, όταν ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος VI, είχε χειρουργηθεί για καρκίνο στον πνεύμονα, για τον οποίο δεν είχε ενημερωθεί το βρετανικό κοινό.

Το τέλος αυτής της στάσης φέρνει η απόφαση του βασιλιά Κάρολου να δημοσιοποιήσει την ασθένειά του, να παραδεχτεί σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να είναι κι αυτός ευάλωτος -σαν κοινός θνητός.

Ο διεθνής Τύπος εξέλαβε την κίνηση ως απόδειξη αφοσίωσης στην προσπάθεια να εκμοντερνίσει τη μοναρχία, μέσα από ένα ευαίσθητο ζήτημα, δίπλα στο οποίο ο ίδιος στεκόταν από τότε που ήταν ακόμα πρίγκιπας της Ουαλίας και πολύ συχνά στήριζε δημοσίως σε ομιλίες του τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.

Κι ακόμα ένας λόγος, είναι βεβαίως και το γεγονός ότι βιώνουμε την εποχή της πληροφορίας, της αστραπιαίας διάδοσης των ειδήσεων μέσα από τα social media, αλλά και της παραπληροφόρησης. Κι όπως αναφέρει η ανακοίνωση του παλατιού, ο Κάρολος προτίμησε να μοιραστεί τα νέα, ώστε να προλάβει τις φήμες και τις εικασίες.

Βασιλιάς Κάρολος
© Splash

Η ενεργοποίηση των Βασιλικών Συμβούλων

Γεγονός είναι πως τα νέα για την υγεία του βασιλιά Κάρολου, μόλις μερικούς μήνες μετά τη στέψη του τον Μάιο του 2023 και περίπου 1,5 χρόνο μετά την απώλεια της μητέρας του και μακροβιότερης βασίλισσας της Αγγλίας, στρέφουν και πάλι το ενδιαφέρον στη βασιλική οικογένεια, με πρώτο ερώτημα το πόσο η περιπέτεια υγείας του 75χρονου βασιλιά θα επηρεάσει τις ζωές των μελών της.

Αν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί, η μορφή της ασθένειας που τον ταλαιπωρεί, ο βασιλιάς θα συνεχίσει, όπως ανακοίνωσε το παλάτι, να εκτελεί τα κρατικά του καθήκοντα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, αλλά αποσύρεται από κάποια από τα δημόσια. Που σημαίνει ότι μπορεί να αναβάλλει προγραμματισμένες δημόσιες εμφανίσεις του, όμως θα συνεχίσει κανονικά τις εβδομαδιαίες συναντήσεις του με τον Άγγλο πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ.

Από εκεί και πέρα, όπως κάθε άλλος μονάρχης, ο Κάρολος έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους Συμβούλους του να αναλάβουν κάποια καθήκοντά του, σε περίπτωση που το απαιτήσει η εξέλιξη της νοσηλείας του.

Σύμφωνα με δηλώσεις του σχολιαστή της βασιλικής οικογένειας Ρίτσαρντ Φιτζγουίλιαμς στο Time, καθήκοντα Συμβούλου -ως ενήλικοι από τη γραμμή διαδοχής του- μπορούν να ασκήσουν η σύζυγός του, βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η πριγκίπισσα Μπεατρίς. Στη “λίστα” κανονικά περιλαμβάνεται και ο πρίγκιπας Χάρι, όπως και ο πρίγκιπας Άντριου, όμως ουδείς από τους δύο ασκεί πια βασιλικά καθήκοντα (ο Χάρι μετά την εθελοντική έξοδό του και ο Άντριου λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στο σκάνδαλο με τον Τζέφρεϊ Επστάιν).

Γι’ αυτό τον περασμένο χρόνο, ο βασιλιάς Κάρολος είχε ζητήσει να αυξηθεί ο αριθμός των συμβούλων που μπορούν να λειτουργούν εκ μέρους του, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτούς και η αδερφή του, πριγκίπισσα Άννα, όπως και ο αδερφός του, πρίγκιπας Έντουαρντ. Θεωρείται, άρα πιθανό, όλοι αυτοί, αν χρειαστεί να αναλάβουν επιπλέον καθήκοντα, με πρώτη την βασίλισσα Καμίλα, η οποία σύμφωνα με το παλάτι “θα συνεχίσει με φουλ πρόγραμμα δημόσιων υποχρεώσεων”.

Βασιλιάς Κάρολος, βασίλισσα Καμίλα, Πρίγκιπας Χάρι, δούκισσα Κέιτ Μίντλετον και τα παιδιά τους
© Splash

Ο κυρίαρχος ρόλος του διαδόχου, Ουίλιαμ

Βεβαίως, αυτός που θα παίξει κυρίαρχο ρόλο σε περίπτωση απουσίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του βασιλιά Κάρολου, είναι ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Ο Ουίλιαμ, επιστρέφει με αυξημένες αρμοδιότητες στις δημόσιες υποχρεώσεις του, μετά την προγραμματισμένη επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε η σύζυγός του, πριγκίπισσα Κέιτ. Δεδομένης της απουσίας της Κέιτ από τα καθήκοντά της, όπως έχει ανακοινωθεί, μέχρι το Πάσχα, το βάρος στους ώμους του διαδόχου γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, καθώς αναμένεται να αναλάβει κάποιες από τις υποχρεώσεις του βασιλιά, επιπλέον των δικών του.

Κι αν χρειαστεί, εκτιμάται πως ο Ουίλιαμ θα αντικαταστήσει τον πατέρα του, ως οικοδεσπότης στην τελετή για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στις 11 Μαρτίου, στην οποία συνήθως παρευρίσκονται υψηλόβαθμα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Βασιλιάς Κάρολος και πρίγκιπας Χάρι
© Splash

Τι τρέχει με τον Χάρι;

Ο πρίγκιπας Χάρι έσπευσε στο πλευρό του πατέρα του, αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα νέα για την υγεία του κι όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος είχαν ένα σύντομο 30λεπτο reunion, λίγο πριν μεταφερθεί ο βασιλιάς Κάρολος με ελικόπτερο από το Μπάκιγχαμ στο Σάντριγκχαμ στο Νόρφολκ. Κι όπως σημειώνεται -με νόημα, δεν υπήρξαν από το παλάτι αναφορές σχετικά με επικείμενη συνάντηση με τον αδερφό του, πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Από τότε που ο Χάρι και η Μέγκαν εξέφρασαν τη απόφασή τους να αποσυρθούν από τα καθήκοντά τους ως μέλη της βασιλικής οικογένειας τον Ιανουάριο του 2020, έχουν περάσει τον περισσότερο χρόνο τους μαζί με τα δυο παιδιά τους, στην Καλιφόρνια. Εκεί, όπου έδωσαν συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ ή γύρισαν ντοκιμαντέρ για το Netflix.

Κι εκεί θα συνεχίσει τη ζωή του ο Χάρι, όπως εκτιμούν σχολιαστές των τεκταινομένων εντός της βασιλικής οικογένειας, επιστρατεύοντας ως επιχείρημα και τη σαφώς σύντομη διάρκεια της συνάντησης με τον πατέρα του -ένα τσάι 30 λεπτών, ύστερα από υπερατλαντικό ταξίδι από το Λος Άντζελες. Συν το γεγονός ότι σε αυτό το 30λεπτο, παρούσα πάντα ήταν και η σύζυγος – βασίλισσα Καμίλα, όπως πηγές του παλατιού επισήμαναν.

Κάποια μέσα, βεβαίως, όπως το Spectator, σχολίασαν ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη συμφιλίωση μεταξύ πατέρα και γιου, όμως η γενική εκτίμηση είναι ότι ούτε ο ίδιος ο Χάρι θέλει να επιστρέψει στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας, αλλά και ότι ακόμα κι αν το ήθελε, η βασιλική οικογένεια δεν έχει τουλάχιστον αυτή την περίοδο καμία τέτοια απαίτηση, ούτε καν επιθυμία, από εκείνον...