UPDATE

Οι Ιρανές επιτρέπονται στα γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά το ταξίδι δεν έχει τελειώσει


JTeam

13 Φεβρουαρίου 2024

Οι Ιρανές επιτρέπονται στα γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά το ταξίδι δεν έχει τελειώσει
Τον Δεκέμβριο, 3.000 γυναίκες παρακολούθησαν το ντέρμπι της Τεχεράνης, αλλά υπάρχει όριο στο πόσες μπορούν να παρευρεθούν στις εξέδρες

Έχει περάσει καιρός και έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και την έναρξη της απαγόρευσης στις γυναίκες να παρακολουθούν ποδόσφαιρο στα γήπεδα, για να επιτραπεί η πρόσβαση στο γυναικείο μισό ενός πληθυσμού που αγαπά το ποδόσφαιρο να πάρει τη θέση του στην κερκίδα.

Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, αλλά τον Δεκέμβριο, 3.000 γυναίκες έκαναν επιτέλους βήματα στις ανώτερες βαθμίδες του σπηλαιώδους «Σταδίου Azadi», για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι της Τεχεράνης μεταξύ των γιγάντων Περσέπολις και Εστεγκλάλ.

«Το γενικό συναίσθημα είναι: επιτέλους! Αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό», λέει στον Guardian η Tara Sepehri Far της Human Rights Watch. «Σε συνδυασμό με την πίεση της FIFA κατέστησε πολύ πιο δύσκολο για τις αρχές να δικαιολογήσουν αυτή την αυθαίρετη και μεροληπτική απαγόρευση», προσθέτει.

Το Open Stadiums, ένα κίνημα γυναικών του Ιράν που επιδιώκει να τερματίσει τις διακρίσεις, χαιρέτισε την κίνηση. «Το άνοιγμα των γηπέδων στο Ιράν είναι αποτέλεσμα δύο δεκαετιών συνεχούς εκστρατείας εναντίον του καθεστώτος και των θρησκευτικών κληρικών που είναι κατά των δικαιωμάτων των γυναικών», λέει η Σάρα (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) του Open Stadiums. «Έρχεται μετά από πολλές σωματικές παρενοχλήσεις και τον θάνατο μιας γυναίκας φαν».

Διαβάστε τη συνέχεια στο GWomen