UPDATE

Φεστιβάλ Βερολίνου: Ο Μάρτιν Σκορσέζε βραβεύτηκε με τιμητική Χρυσή Άρκτο – «Ο κινηματογράφος μεταμορφώνεται»


JTeam

21 Φεβρουαρίου 2024

Φεστιβάλ Βερολίνου: Ο Μάρτιν Σκορσέζε βραβεύτηκε με τιμητική Χρυσή Άρκτο – «Ο κινηματογράφος μεταμορφώνεται»
SPLASH via Ideal Image
Όσα αποκάλυψε ο Μάρτιν Σκορσέζε σε συνέντευξη Τύπου

Με την τιμητική Χρυσή Άρκτο βραβεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε, για την πολύτιμη προσφορά του στον κινηματογράφο. O γερμανός σκηνοθέτης, Βιμ Βέντερς ήταν εκείνος που παρέδωσε το βραβείο στον Σκορσέζε, κάνοντας αναφορά στην καριέρα του και τις κινηματογραφικές επιτυχίες του.

Για τον Βιμ Βέντερς, ο Σκορσέζε είναι ο «βασιλιάς του κινηματογράφου», αφού μέσα σε μισό αιώνα σκηνοθεσίας, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ουσιαστικά ένα δικό του «brand». Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του, ο Σκορσέζε τόνισε: «Βιμ, δεν ξέρω τι να πω μετά από μια τέτοια εισαγωγή και μια τόσο όμορφη ιστορία της δουλειάς που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και των συνεργασιών μου».

«Όσον αφορά στις δικές μου ταινίες, δεν ξέρω τι μπορώ να πω για 50 και 60 χρόνια δουλειάς, όλα αυτά δεν μπορώ να τα κάνω χωρίς να μιλήσω για το μέρος που γιορτάζεται ο κινηματογράφος, που είναι τα φεστιβάλ», είπε ο Σκορτσέζε. «Αισθάνομαι πραγματικά ευλογημένος που ήμουν μέρος της συζήτησης για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου».

Όσα αποκάλυψε για την ταινία για τη ζωή του Ιησού

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ο Μάρτιν Σκορσέζε κλήθηκε να απαντήσει σε διαφορετικές ερωτήσεις. Ο ίδιος, πάντως, αποκάλυψε ότι ακόμα σκέφτεσαι πώς θα αντιμετωπίσει τη ζωή του Ιησού στη μεγάλη οθόνη. «Το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος τι είδους ταινία θα είναι, αλλά θέλω να κάνω κάτι μοναδικό και διαφορετικό που θα μπορούσε να προβληματίσει και ελπίζω να είναι και διασκεδαστικό. Δεν είμαι ακόμα αρκετά σίγουρος για το πώς θα το κάνω».

Τον περασμένο Μάιο, ο σκηνοθέτης γνωστοποίησε για πρώτη φορά ότι ήθελε να γυρίσει ταινία για τη ζωή του Ιησού. Τώρα, στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε πως ελπίζει να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στο έργο, μόλις ολοκληρωθεί η περιοδεία προώθησης και απονομής των βραβείων για το «Killers Of The Flower Moon».

«Ο κινηματογράφος μεταμορφώνεται»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Deadline, ο σκηνοθέτης μίλησε και για το μέλλον του κινηματογράφου, σημειώνοντας πως το σινεμά δεν έχει «πεθάνει». «Νομίζω ότι μεταμορφώνεται. Ποτέ δεν προοριζόταν να είναι ένα πράγμα. Είχαμε συνηθίσει να είναι ένα πράγμα. Αν ήθελες να δεις μια ταινία, πήγαινες σε μία αίθουσα, ήταν πάντα μια κοινωνική εμπειρία». «Όμως, η τεχνολογία έχει αλλάξει τόσο γρήγορα και εξαντλητικά, και κατά μία έννοια το μόνο πράγμα που μπορείς πραγματικά να διατηρήσεις είναι η ατομική φωνή η οποία μπορεί να εκφραστεί είτε στο TikTok είτε σε μια τετράωρη ταινία ή σε μια δίωρη μίνι σειρά».