UPDATE

Τέμπη: Επιζώντες και συγγενείς των νεκρών μιλούν σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ


JTeam

28 Φεβρουαρίου 2024

Τέμπη: Επιζώντες και συγγενείς των νεκρών μιλούν σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ
Έναν χρόνο μετά το δυστύχημα που συγκλόνισε την Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ «Μαμά Έρχομαι» μας γύρισε πίσω στις 28 Φεβρουαρίου 2023, όταν όλα σταμάτησαν στα Τέμπη

28 Φεβρουαρίου 2023. Ώρα 23:22. Ο χρόνος σταμάτησε στην πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Μία τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 57 ψυχές, άφησε πίσω της ανθρώπους τραυματισμένους, σωματικά και ψυχικά, συγγενείς που προσπαθούν να ορθοποδήσουν, και μια χώρα που ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη. Έναν χρόνο μετά το δυστύχημα που συγκλόνισε την Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ «Μαμά Έρχομαι» του MEGA και της Ανθής Βούλγαρη, μας γύρισε πίσω σε αυτή την ημερομηνία, υπενθυμίζοντάς μας πως αυτό το «αγκάθι» θα είναι για πάντα μέσα μας.

Το ντοκιμαντέρ «Μαμά Έρχομαι» προβλήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σε αυτό, η Ανθή Βούλγαρη έκανε οδοιπορικό στις πόλεις όπου ζούσαν οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας, κατέγραψε τις μαρτυρίες των επιζώντων, καθώς και των των οικογενειών των θυμάτων, παρακολουθώντας την πορεία των ερευνών για την απονομή δικαιοσύνης.

Μερικά αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Μαμά Έρχομαι»

Ντίνα Μαγδαλιανίδη: «Βγαίνω πάρα πολύ σπάνια. Νιώθω φόβο να είμαι κοντά σε κόσμο, νιώθω φόβο και όταν είμαι στο αμάξι»

Η Ντίνα Μαγδαλιανίδη, η οποία βρισκόταν στην επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 62 (IC62), μίλησε στο ντοκιμαντέρ του Mega, για όσα έζησε τη στιγμή της σύγκρουσης, τον τραυματισμό της, αλλά και για το πως οι εφιάλτες από αυτήν την «κόλαση», τη στοιχειώνουν μέχρι σήμερα. «Γίνεται η σύγκρουση. Μου φεύγει το κινητό από τα χέρια. Πέφτω μπροστά και σκίζεται το φρύδι μου, το πρώτο πράγμα που θυμάμαι και έσπασα το πόδι μου. Η κάτω πλευρά του ποδιού μου ήρθε πάνω. Είχαν ήδη πέσει οι γύρω μου πάνω μου σχεδόν. Είχε αρχίσει να εκτροχιάζεται το τρένο και να πέφτουν πράγματα πάνω μου, με αποτέλεσμα να αρχίσω να σπάω όλο μου το σώμα. Όλο μου το σώμα το ένιωθα να διαλύεται», είπε αρχικά στην Ανθή Βούλγαρη η Ντίνα Μαγδαλιανίδη.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν έγινε το ατύχημα είναι πώς θα αντιδράσει η μαμά μου σε αυτό, πώς θα ζήσει με αυτό η μαμά μου, η αδερφή μου η γιαγιά μου. Με τρόμαξε και είπα “δεν πρέπει να πεθάνω εδώ πέρα”. Εκείνη την ώρα βαράνε πολύ τα ένστικτα επιβίωσης. Κάποια στιγμή δεν πονούσα, είχα μουδιάσει και έλεγα πως πρέπει να βγω αν και είχα διαλυθεί, το σώμα μου είχε διαλυθεί», συνέχισε.

Αφού μίλησε για τον εφιάλτη που έζησε εκείνη τη «μαύρη» νύχτα, η Ντίνα Μαγδαλιανίδη, λίγο αργότερα λέει: «Βγαίνω πάρα πολύ σπάνια. Νιώθω φόβο να είμαι κοντά σε κόσμο, νιώθω φόβο και όταν είμαι στο αμάξι. Μου έρχονται συνέχεια στιγμές, δεν κοιμάμαι. Παίρνω φάρμακο για τον ύπνο, αλλά και για τους εφιάλτες που ακόμα υπάρχουν. Βλέπω συνέχεια κάποια πρόσωπα που είχα δει λίγο πριν το ατύχημα, γύρω μου σώματα. Βλέπω και την πτώση μου από το τρένο. Μου έχει μείνει ακόμα η πτώση, το πώς έπεσα, το πώς σύρθηκα και βλέπω συνέχεια ότι καίγομαι. Βλέπω όνειρα που δεν έχει αίσιο τέλος η κατάστασή μου. Και μέχρι να ορθοποδήσω θέλω ακόμα έναν χρόνο. Με στενοχωρεί να παλεύω εγώ να περπατήσω και θα μου πείτε “μπροστά σε άλλα άτομα που είδα να χάνονται, αυτό δεν είναι τίποτα!”. Και ποια είμαι εγώ να παραπονεθώ…».

Γιώργος Περιβολιώτης – Πραγματογνώμονας: «Δεν υπήρχε κανένα αυτόματο σύστημα αποτροπής του δυστυχήματος»

Σε άλλο μέρος του ντοκιμαντέρ, ο πραγματογνώμονας, Γιώργος Περιβολιώτης, μίλησε για τη διαδικασία που ακολουθείται μετά από κάθε ατύχημα, καθώς και όσα αντίκρισε στο δυστύχημα των Τεμπών. «Δεν θα μιλούσαμε για κανένα δυστύχημα σήμερα αν είχε εφαρμοστεί η σύμβαση 717, όπως προβλεπόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε αρχικά η Ανθή Βούλγαρη.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Περιβολιώτης, μιλώντας για τη διαδικασία της διερεύνησης, τόνισε: «Συλλέγουμε κάποιες πληροφορίες και το πρώτο πράγμα που διερευνούμε, είναι – σε περιπτώσεις ατυχημάτων, τι συστήματα ασφαλείας υπήρχαν ή τι συστήματα αποτροπής πρόκλησης του ατυχήματος, κι αν αυτά λειτούργησαν».

«Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, με το που φτάσαμε σε αυτό το στάδιο, βρεθήκαμε μπροστά σε μια έκπληξη. Δεν υπήρχε κανένα αυτόματο σύστημα αποτροπής του δυστυχήματος, υπήρχε μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας που είναι σημαντικός, αλλά δεν μπορεί είναι αυτή η μόνη δικλείδα ασφαλείας. Πάντα έχουμε και αυτόματα συστήματα ασφαλείας», τόνισε. «Η δεύτερη διαπίστωσή μας, ήταν ότι αυτά τα συστήματα ασφαλείας δεν ήταν άγνωστα και έπρεπε να τα ανακαλύψουμε. Αυτά, ήδη υπήρχαν, και μάλιστα, στην πορεία είδαμε ότι θα έπρεπε να έχουν εγκατασταθεί».

Από τι προκλήθηκε η φωτιά

Στο ντοκιμαντέρ υπήρξαν και αναφορές σχετικά με τη φωτιά που προκλήθηκε μετά τη μοιραία σύγκρουση των αμαξοστοιχιών. Σύμφωνα με όσα είδαμε, το «μανιτάρι» που σχηματίστηκε, μετά την έκρηξη, οδήγησε στην αύξηση της θερμοκρασίας του δαπέδου.

Και παρά το γεγονός, ότι ακόμα και σήμερα, δεν έχει διαλευκανθεί το τι ήταν εκείνο του την προκάλεσε, το ξυλόλιο – που βρέθηκε σε δείγματα, μας οδηγεί στο ότι πέρα από την εύφλεκτη σιλικόνη, υπήρξε και κάτι άλλο που προκάλεσε τη φωτιά.

Τα θύματα που δεν θα ξεχάσουμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

«Οι 57 άνθρωποι που έφυγαν, από τον μικρότερο που ήταν 15 ετών, έως τον μεγαλύτερο, 67 ετών, είχαν σχέδια που έμειναν στη μέση. Είχαν γονείς, παιδιά, φίλους, συντρόφους που δεν πρόλαβαν να αποχαιρετήσουν. Και οι 57 έγιναν αερικά, πάνω από τη ματωμένη κοιλάδα των Τεμπών», σημειώνει στο τέλος του ντοκιμαντέρ η Ανθή Βούλγαρη.

Έπειτα, βλέπουμε ένα-ένα τα όνομα των 57 συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους στις 28 Φεβρουαρίου 2023, μπαίνοντας σε ένα τρένο χωρίς επιστροφή. Και αυτά τα 57 ονόματα δεν θα τα ξεχάσουμε και δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε.

  1. Μπουρνάζης Παναγιώτης, ετών 15
  2. Παπαγγελή Αναστασία, ετών 19
  3. Πλακιά Αναστασία Μαρία, ετών 20
  4. Πλακιά Θωμαή, ετών 20
  5. Πλακιά Χρυσή, ετών 20
  6. Λάτα Κλαούντια, ετών 20
  7. Μπέζα Φραντσέσκα, ετών 20
  8. Ψαροπούλου Μαρία Θωμάη, ετών 20
  9. Κουτσόπουλος Αναστάσιος, ετών 21
  10. Τζίνζα Ελένη, ετών 21
  11. Αδαμάκης Ιορδάνης, ετών 22
  12. Μήτσκα Ιφιγένεια, ετών 22
  13. Παπάζογλου Γεώργιος, ετών 22
  14. Ρούτσι Ντένις, ετών 22
  15. Τσιωμά Αφροδίτη, ετών 22
  16. Καραθεοδώρου Νικήτας, ετών 23
  17. Μόλχο Εριέτα, ετών 23
  18. Παπαϊωάννου Κυπριανός, ετών 23
  19. Πορφυρίδου Καλλιόπη, ετών 23
  20. Τσακλίδου Αγάπη, ετών 23
  21. Τιλκερίδης Άγγελος, ετών 23
  22. Καπετάνιου Δήμητρα- Ευαγγελία, ετών 24
  23. Αδαμίδη Αναστασία, ετών 24
  24. Ασλανίδης Δημήτριος, ετών 26
  25. Χατζηβασιλείου Ελισάβετ, ετών 26
  26. Καραγεωργίου Σωτήριος, ετών 27
  27. Καρασάββας Ιωάννης, ετών 27
  28. Οίκου Δημήτριος, ετών 28
  29. Χούπα Ελπίδα, ετών 28
  30. Ναλμπάντης Νικόλαος, ετών 29
  31. Χατζηχαραλάμπους Παναγιώτης, ετών 29
  32. Μασσαλής Δημήτριος, ετών 30
  33. Ταχματζίδου Σοφία- Ειρήνη, ετών 31
  34. Βλάχος Βάιος, ετών 34
  35. Βούλγαρης Σπυρίδων, ετών 34
  36. Κατσάρα Αθηνά, ετών 34
  37. Mia Mohhammad Edris, ετών 34
  38. Culea Ionel, ετών 35
  39. Δουρμίκα Έλενα, ετών 36
  40. Masri Ebrahim, ετών 42
  41. Μπλέκα Βάια, ετών 42
  42. Βουτσινάς Ιωάννης, ετών 49
  43. Παυλίδης Ανδρέας, ετών 49
  44. Κώττας Βασίλειος Κυριάκος, ετών 50
  45. Μουρτζάκη Μαρία, ετών 51
  46. Μπουρνάζης Ευάγγελος, ετών 54
  47. Κουκαριώτου Χρυσή, ετών 55
  48. Χλωρού Βασιλική, ετών 55
  49. Τζωβάρας Ιωάννης, ετών 55
  50. Εγούτ Μαρία, ετών 56
  51. Μιάρη Μαρία, ετών 57
  52. Φωτόπουλος Γεώργιος, ετών 57
  53. Κουτσούμπας Γεώργιος, ετών 58
  54. Bozo Pavlini, ετών 61
  55. Καριώτης Ιωάννης, 63
  56. Ντος Σάντος Σίλβα Ευαγγελία, ετών 63
  57. Κυριακίδης Γεώργιος, ετών 67