UPDATE

Ιταλία: 6 ειδυλλιακά χωριά για να επισκεφτείς την άνοιξη


Ερασμία Αρβανιτά

3 Μαρτίου 2024

Ιταλία: 6 ειδυλλιακά χωριά για να επισκεφτείς την άνοιξη
Unsplash/Riccardo Cervia
Η Ιταλία φιλοξενεί μερικά από τα πιο εντυπωσιακά, γραφικά και παραμυθένια χωριά για ανοιξιάτικες εξορμήσεις

Ιταλία, μία χώρα που ξεχειλίζει από ρομαντισμό. Μία χώρα που τα γοητευτικά της χωριά, με την άλλοτε μοντέρνα και άλλοτε μεσαιωνική αρχιτεκτονική, μοιάζουν να είναι βγαλμένα από παραμύθι. Όλα, ιδανικά για ατελείωτες περιπλανήσεις κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, και για πεντανόστιμα ζυμαρικά, κρασί (άντε, και άπερολ) σε όμορφες τρατορίες.

Και ναι, η Ρώμη, το Μιλάνο και η Βενετία είναι γοητευτικές επιλογές, αλλά η πραγματική μαγεία βρίσκεται στα μικρά χωριά της Ιταλίας, χωριά που μπορείς να τα ανακαλύψεις μέσα σε μία μόλις ημέρα. Γραφικές ακτές, βουνά, κοιλάδες και ποτάμια, όλα θα τα απολαύσεις σε αυτά τα 6 ειδυλλιακά χωριά στην Ιταλία.

Αλμπερομπέλο

Δεν είναι απλώς ένα παραμυθένιο χωριό στην Ιταλία. Είναι ο ορισμός του cinematic σκηνικού. Το μεσαιωνικό χωριό Αλμπερομπέλο, στην Απούλια της Ιταλίας, είναι ένας από τους προορισμούς που σίγουρα πρέπει να έχεις υπόψη σου αυτή την άνοιξη. Η πρωτεύουσα των «trulli» - θα έχεις προσέξει στα social media τα ολόλευκα σπιτάκια με τους τρούλους, βρίσκεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το συγκεκριμένο χωριό έχει μια μοναδική ταυτότητα, και απλώς και μόνο οι βόλτες στα όμορφα σοκάκια του, είναι μαγική εμπειρία.

Μαναρόλα

Και από τη Νότια Ιταλία, πάμε στη Βόρεια. Η Μαναρόλα αποτελεί ένα από πέντε μικρά χωριουδάκια που αποτελούν, ουσιαστικά, το Cinque Terre. Το συγκεκριμένο χωριό, όπως και τα υπόλοιπα, είναι προσβάσιμα με τρένο από την πόλη Λα Σπέτσια. Εάν, μάλιστα, λατρεύεις το roadtrip, τότε δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από τα εξερευνήσεις τα πλακόστρωτα σοκάκια, να θαυμάσεις τα όμορφα χρώματα και να δοκιμάσεις παραδοσιακή ιταλική κουζίνα σε αυτή την περιοχή. Η Μαναρόλα, όμως, είναι τόσο μικρή που μπορείς να τη γυρίσεις απλώς και μόνο με τα πόδια.

Μπελάτζιο

Το Μπελάτζιο είναι ένα μικρό στολίδι στη Λίμνη Κόμο. Είναι ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της Ιταλίας, και ένας προορισμός ιδανικός για την άνοιξη. Στο Μπελάτζιο, θα περπατήσεις ένα πολύχρωμο ιστορικό κέντρο, θα δεις όμορφους κήπους, καθώς και γοητευτικές γειτονιές. Μαζί με το Μπελάτζιο, μπορείς να επισκεφτείς και τα γύρω χωριά στη Λίμνη Κόμο, όπως τη Βαρένα, το Μενάτζιο και το Λέκο. Επειδή είναι αρκετά μικρό, είναι μια υπέροχη επιλογή, ακόμα και μονοήμερη εκδρομή.

Μαρζαμέμι

Ένα από τα όμορφα και γραφικά χωριά στη Σικελία. Είναι εύκολο να το προσπεράσεις, αλλά εάν σταματήσεις εκεί, δεν θα θέλεις να φύγεις. Το Μαρζαμέμι είναι ένα αραβικό, ουσιαστικά χωριό, και παλιά αποτελούσε αλιευτικό κέντρο τόνου. Το ιστορικό κέντρο του βρίσκεται σε ένα μικρό ακρωτήριο, ενώ στη νότια πλευρά του, βρίσκεται το μικρό ψαρολίμανο όπου μπορείς να απολαύσεις τη γαλαζοπράσινη θάλασσα. Εκεί, ο χρόνος σταματάει.

Ραβέλο

Το Ραβέλο είναι ένα μεσαιωνικό χωριό που αποτελεί τμήμα της ακτής του Αμάλφι. Αριθμεί περίπου 2.382 κατοίκους, και είναι ένα μικρό «κόσμημα» για τις ταξιδιωτικές αναμνήσεις σου. Είναι το κατάλληλο σημείο για να απολαύσεις πανοραμική θέα, καθώς είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων. Ο Ντουόμο του Ραβέλλο (Καθεδρικός ναός), η Βίλα Ρούφολο και η Βίλα Τσιμπρόνε, είναι μερικά από τα κυριότερα αξιοθέατα σε αυτό το γραφικό χωριό στην Ιταλία.

Πιτιλιάνο

Βρίσκεται στα νότια της Τοσκάνης, και μία και μόνο φωτογραφία αρκεί για να καταλάβεις ότι το Πιτιλιάνο είναι σίγουρα ένα από τα πιο παραμυθένια χωριά στην Ιταλία. Στην επαρχία Γκροσέτο, το Πιτιλιάνο μοιάζει σαν να έχει αναδυθεί από τα έγκατα της γης. Όλο το χωριό, αλλά και το ιστορικό του κέντρο, μοιάζει να έχει παραμείνει αναλλοίωτο στον χρόνο και μερικά από τα σημεία που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Θρησκευτικής τέχνης της Επισκοπής, καθώς και τον Καθεδρικό ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου, ο οποίος κατασκευάστηκε τον Μεσαίωνα.